07/02/2017

Nu oricum !

Klaus Iohannis: Mulţumesc, domnule preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, doamnelor şi domnilor parlamentari, doamnelor şi domnilor musafiri, m-aş fi adresat şi guvernului, dar este ocupat, dar nu-i bai, la ei am fost deja.
Sunteţi un nou parlament şi mă bucur, chiar mă bucur mult că aţi avut răbdare să staţi în sală, să mă aşteptaţi şi vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă. Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari vă doresc deopotrivă succes şi un mandat plin de realizări. Aş fi vrut astăzi, în condiţii normale, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aş fi putut să vă vorbesc despre centenar, în 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern, aş fi putut să vorbesc poate despre proiectul de ţară. Cu toţii – şi dumneavoastră, şi dumneavoastră, şi dumneavoastră – ne dorim în definitiv o Românie puternică şi prosperă. Cu toţii ne dorim ca României să îi meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă, naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită.
O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele trei zile arată că aproape 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită. Doamnelor şi domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o lună după alegeri? În 11 decembrie PSD a repurtat o mare victorie.
Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce aţi pohtit, grija ce aţi avut-o se vede că nu a fost ce a declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate, grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi! Asta este situaţia, unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi! Ce facem? Dragilor, ce facem? Care sunt soluţiile, care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas?
Retragerea Ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate însă sunt...Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD ! Doamnelor şi domnilor, preşedinţii celor două Camere... Aţi obosit deja... Ghinion! Preşedinţii celor două Camere care, nu ştiu, au rămas? Au rămas! - încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat şi că afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim. Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş. Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil! Sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat, fiindcă v-a crezut. Ce aţi promis, faceţi!
Sunt mari aşteptări din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare şi de o legiferare transparentă, predictibilă, sustenabilă. Nu vă bateţi joc de România! Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate! Păstraţi trendul ascendent! Păstraţi creşterea economică! Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţară stabilă, puternică în regiune. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani, în aşa fel încât România să  devină parte puternică din NATO, din Uniunea Europeană. Lumea are mari aşteptări de la noi. Să nu-i dezamăgim! Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca, în virtutea atribuţiilor de preşedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.
Doamnelor şi domnilor, ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune unde autorităţile colaborează loial, o naţiune cu un parlament puternic, o naţiune cu un guvern performant sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile. Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni? Asta este întrebarea. Acesta este scopul referendumului.
O naţiune puternică se construieşte politicieni integri şi credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România şi asta cred îşi doresc românii. Asta este întrebarea: cel fel de naţiune vrem să fim? Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aştept de la parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul. Probabil aţi urmărit imaginile de la demonstraţiile care au avut loc în ultimele zile, multele demonstraţii care au avut loc în ultimele zile. Cea mai mare în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în multe alte localităţi din România, din străinătate, au fost demonstraţii ample în localităţi unde nu a fost nicio demonstraţie la Revoluţie. Incredibil ! Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei cu telefoanele iluminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic.
Democraţia trebuie ţinută vie, democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată ! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie. Doamnelor şi domnilor, să păstrăm aşadar democraţia vie şi ţara curată, la propriu şi la figurat, pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României. Vă mulţumesc!

http://www.romania-actualitati.ro/discurs-in-parlament-al-presedintelui-iohannis-textul-complet-99141

26 de comentarii:

  1. La sosirea Președintelui la Parlament, cei doi președinți ai Camerelor au rămas în sala plenului, cu mâinile în buzunar, iar întâmpinarea protocolară a Șefului Statului a fost lăsată unor parlamentari de rang inferior !
    În timpul discursului prezidențial, grupurile PSD au părăsit ostentativ plenul!
    Față de o asemenea atitudine, nu pot avea decât un singur calificativ:
    N I Ș T E M Â R L A N I !!! Doru Braia

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema este ce paduchi sa tinem sub palarie, nu sa-i starpim!? Atila Racz

    RăspundețiȘtergere
  3. Aș putea să scriu aici câteva rânduri bune despre ce tocmai s-a întâmplat. Dar nu. N-are rost să mă screm, cred.
    Dar vă zic doar atât: veți afla cât de greu e să te îmbraci cu o singură mână, deși ambele-s funcționale, abia dupa ce cheia de la budă va cădea, firește, ...în budă. Sori Țigăeru

    RăspundețiȘtergere
  4. Exceptional discursul lui Iohanis! Martusrisesc, am avut o surpriza extraordinar de placuta! A fost de-a dreptul senzational!
    ps. Sigur, Grindeanu si tovarasii de guvern n-au primit acceptul partidului sa participe... sau n-au vrut, dar nu-i cred in stare sa de atata ,,independenta"... ramane cum am stabilit: sunt niste NEVERTEBRATE! Tănase Anca

    RăspundețiȘtergere
  5. ASTĂZI, ROMÂNIA CURATĂ A VORBIT ÎN PARLAMENT !
    VĂ MULȚUMIM, DOMNULE PREȘEDINTE KLAUS IOHANNIS ! Doru Braia

    RăspundețiȘtergere
  6. Un GUVERN ALES DE PARTID, nu de combinagiul abil Dragnea care are păcate mult mai mari decât cele pentru care-i judecat și care pe mine nu m-au convins. PSD, partidul, conducerea lui, pare azi un șoarece cu mii de capete, speriat de mustața de pisică a liderului suprem.
    Am prieteni în PSD. Oameni cu verticalitate și care, inexplicabil, au învelit în tăcere nemulțumirea lor. Guvernul care trece drept al vostru, dar e doar al lui Dragnea, trebuie înlocuit rapid cu un alt guvern. Cel mai bine ar fi să mergeți exclusiv pe un guvern social democrat în totalitate. E caraghios să-l auzi pe Tăriceanu care a intrat cu 5 la sută în Parlament, la limită, bătându-se cu cărămida în piept că în spatele lui stau ”milioane de voturi”. Treziți-l și trimiteți-l la locul lui. Voturile, obținute pe prostia și degringolada liberală, care au scârbit publicul, și pe șmecheria promisiunilor deșarte, sunt, totuși, ale voastre.
    Iohannis, prin discursul de azi, i-a uluit pe toți. Pe unii i-a speriat prin curajul sinucigaș, având în vedere că-i amenințat cu suspendarea. Dar ce a spus a spus corect. Lucian Avramescu

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa parasesti sala cand esti partid majoritar si presedintele vine si-ti spune hai sa facem ceva sa scoatem tara din criza inseamna ca te doare-n cur de tara. parlamentarii psd nu l-au sfidat azi pe Iohannis, ci pe noi. Iulia Blaga

    RăspundețiȘtergere
  8. O să ziceți acum că ăștia de la PSD sunt dracu' gol. Ei cheamă oameni nemulțumiți de Ordonanța dată de guvernul lor la proteste în față la Cotroceni. Poate credeți că e ireal. Știți cum decurge recrutarea - Bre, ai văzut ce-or făcut ăștia? (nu se specifică ăștia care) - Păi, da, niște nemernici, unul fură o găină și ia ani de închisoare și-ăla care fură 200 de meleoane nu pățește nimic...- Așa, bade...Ei,vezi, hai, urcă-n autobuz. (am pus video în postarea anterioară) Sebastian Lăzăroiu

    RăspundețiȘtergere
  9. Să te ridici, ca politician, și să părăsești sala când președintele țării se adresează Parlamentului, nu arată decât sămânța de mahalagiu care, în ciuda titlurilor obținute, încă n-a reușit să se încalțe și să se mute de pe ulița natală într-o zonă civilizată.
    Klaus Iohannis ne merită pe noi, românii ”lui”, PSD-ul își merită electoratul alcătuit din Floricica Dansatoarea și cei speriați de atacurile psihotronice și invazia extratereștrilor declanșată de laserele din Piața Victoriei. Odette Sofronescu

    RăspundețiȘtergere
  10. La ce mă gândesc? La ce se gândeşte toată lumea în România. Dar, în primul rând, la decăderea îngrozitoare a jurnalismului. Am făcut şi eu presă, am scris mii de articole, am condus un post de televiziune, am predat comunicare la universitate, aşa că ştiu ce vorbesc. Nu se poate ca mercenariatul să ajungă în halul acesta. Nu ai nevoie să citeşti un articol sau să vizionezi un post pentru a avea de la început convingerea că acel organ de presă va înjura, iar celălalt va lăuda. Aceasta nu mai este presă! Gheorghe Schwartz

    RăspundețiȘtergere
  11. Ăștia de la PSD, no offence, cred că s-au dus cu capul: au agresat un deputat, au arătat degetul mijlociu în timp ce vorbea președintele României, dau în judecată oameni nevinovați pentru că au participat la proteste, cer SRI să ancheteze „multinaționalele”.
    Ok, știam că sunteți mitocani, corupți, hoți, agresivi. Dar deja îmi pare că sunteți de Bălăceanca. Mircea Marian

    RăspundețiȘtergere
  12. Daniel David: Politicienii care se opun "Romaniei viitorului" sunt deja, fara sa stie, invinsi de istorie. Opozitia lor poate amana inevitabilul, dar nu poate bloca drumul Romaniei spre modernizare. Un guvern responsabil ar trebui sa uneasca cele doua "Romanii", acum in preajma Centenarului Unirii! "Romania prezentului" nu ar mai trebui speriata de politicieni cu incertitudinea viitorului, ci ar trebui incurajata sa devina partea a modernizarii Romaniei, viitorul trebuind prezentat nu ca un pericol, ci ca o oportunitate. Speram ca un premier tanar ca Grindeanu sa faca asta, astfel incat "Romania normala" sa se instaleze intr-un ciclu electoral, nu sa trebuiasca sa asteptam inca o generatie, pana cand cei care azi au 20 de ani vor ajunge la 40 de ani sa determine in mod natural profilul psihocultural modern al Romaniei. Din pacate, pentru PSD se pare ca "Romania normala", nu este "Romania viitorului"!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa nu va mai aud ca spuneti ca astia de la multinationale sunt sclavi, incolonati in fiecare dimineata la turnicheti, cu cardul de acces in mana.
    Asa cum sunt ei, astia nu pot fi stransi, pusi intr-un autocar si dusi 300 de kilometri la un miting politic, la ordinul sefului de departament.
    Asa cum sunt ei, astia nu isi pierd job-ul daca au o parere proasta despre guvernanti si clica lor.
    Asa cum sunt ei, astia muncesc ziua si noaptea pentru banii lor, nu ii asteapta de la politicienii pe care ii voteaza.
    Deci ciocu' mic cand vorbim de multinationale.
    Faptul ca ne dorim reguli, etica si succes e in mare parte implantul lor in societatea romaneasca dominata de pile, relatii si ordine de partid.
    Sigur, nu e perfecta, are si ea mizerii si methane locale. Dar....
    Pana sa exporte profitul, multinationala a importat civilizatia. Lucian Mandruta

    RăspundețiȘtergere
  14. Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante in guvernul Ponta, a fost unul dintre putinii PSD-isti care nu au iesit din sala de plen in timpul discursului presedintelui Klaus Iohannis. Intrebat de HotNews.ro de ce a ramas in sala, Teodorovici a spus ca "trebuie ca noi, ca reprezentanti ai cetatenilor, sa respectam cea mai inalta demnitate in stat".

    RăspundețiȘtergere
  15. Să nu uităm că istoria nu va uita pe vinovaţi,
    şi vinovaţi suntem cu toţii:
    unii pentru că am tăcut;
    alţii pentru că am greşit,
    cu toţii – pentru că am suportat.

    Ion Antonescu
    Alba Iulia, 1 Decembrie 1940

    RăspundețiȘtergere
  16. În plină ninsoare, un gest frumos al Președintelui Iohannis, ieșit să vorbească cu protestatarii, la Palatul Cotroceni. Oamenii spuneau că el nu este președintele lor, urlau cerând demisia, în timp ce Președintele, civilizat, întreba ” cu ce le poate face viața mai ușoară ? Dar ei urlau, scuipau, furioși.
    200-250 de persoane aduse cu microbuzul, bieți pensionari, înghețați de frig, întru apărarea penalilor pesediști. Doamne, ocrotește-i pe români. Liderii PSD i-au renegat, niciun reprezentant nu a venit să-i salute, să le mulțumească pentru efortul pe care-l fac, nu li s-a oferit o cană cu ceai, lăsându-i în ger, ca pe străini de cauza lor. Rușine, PSD. Președintele Klaus Iohannis, huiduit, disprețuit, a trimis ceai și cafea protestatarilor. Elena Toma

    RăspundețiȘtergere
  17. „Nu ne reprezintă, nu e preşedintele nostru. Să stea cu cine l-a ales. Deci, nu e preşedintele meu. Ne-a dezbinat de mult, acest preşedinte ne-a dezbinat. Noi suntem aleşii poporului nostru, nu poporului lui. Dacă azi venea cu un mesaj de pace, frumos, ca să stăm să discutăm la masă, aşa cum a spus domnul Tăriceanu, era OK, dar dânsul a venit cu un alt mesaj. Dânsul a venit din Germania, ca să ştiţi de unde”, a declarat deputatul PSD Cătălin Rădulescu

    RăspundețiȘtergere
  18. Bucureștenii în beznă. Pană de curent. Piața Victoriei în beznă

    RăspundețiȘtergere
  19. Oameni buni, ăștia au făcut praf Capitala. Pană de curent în jumătate de oraș. Beznă la metrou. Internetul este și acum întrerupt, merge doar legătura la Facebook. Zăpada zace neridicată, nu e nici urmă de mașină de curățat pe aici prin cartier, nu a apărut nimeni toată ziua.
    Un grup infracțional organizat a pus mâna pe administrația locală. Catalin Avramescu

    RăspundețiȘtergere
  20. Presedintele a coborat din masina si a intrebat protestatarii PSD ce nemultumiri au. A primit ca raspuns urlete, injuraturi, racnete. Presedintele a vorbit in Parlament iar parlamentarii PSD au parasit sala. Despre ce dialog democratic vorbim? Cine incalca regula democratiei? Presedintele a venit sa vorbeasca cu demonstrantii de la Cotroceni. In 10 zile de proteste in fata Guvernului NIMENI NU A IESIT SA VORBEASCA CU NOI. Cine vrea dialog si cine nu? Oana Pellea

    RăspundețiȘtergere
  21. Am fost în această seară să vorbesc cu oamenii care protestează de câteva zile în faţa Palatului Cotroceni. Înţeleg să îmi exercit mandatul de președinte ascultând vocea tuturor românilor, indiferent de opțiunile lor. Este absolut firesc să existe diferențe de păreri şi puncte de vedere şi este dreptul fiecărui cetăţean de a-şi face cunoscute convingerile, în mod paşnic şi civilizat. Klaus Iohannis

    RăspundețiȘtergere
  22. Apelul meu: In liniste se petrec doar mortii. Si se bucura hotii, noaptea! Dan Tapalaga
    Vad ca liderii PSD-ALDE, Dragnea, Grindeanu, Tariceanu si altii, fac apel la dialog si liniste, pace si unitate, acuzandu-l pe Klaus Iohannis ca instiga la violenta, promoveaza dezbinarea si ura. Antena 3 tipa ca tara se dezintegreaza si se ofera sa “uneasca taberele”, sa binecuvanteze “marea impacare”. Cel mai nociv post de televiziune, expert in regizat proteste spontane, in linsaje odioase si in isterii declansate pe teme false, ne invita mieros: “Regaseste-ti linistea. Regaseste-ti mandria. Scoate mania din Romania.” N-am vazut in viata mea ceva mai revoltator pana azi.

    RăspundețiȘtergere
  23. Cine a manifestat mereu maxim dispret fata de dialog, consultare publica si transparenta, promovand legi pe sub masa, noaptea, pe furis? Cine a iesit din Parlament la discursul presedintelui, intr-un gest de impolitete crasa, cine huiduie ca pe stadion, horcaie si grohaie, agreseaza opozitia verbal si fizic, bruscand parlamentari sau aratand gesturi obscene? Cine a luat cu japca angajati, obligati sa semneze pentru sustinerea guvernului Grindeanu sau sa vina la Bucuresti pentru a face galagie, nicidecum liniste si pace, la Cotroceni? Cine falsifica tot pe ce pune mana, inclusiv proteste? Cine se deghizeaza din borfas cu limuzina in cetatean amarat indignat de pensia mica? Cine a clocit mineriada impotriva justitiei pentru ca apoi sa denunte o imaginara lovitura de stat cu ajutorul strazii desi nimeni n-a constestat o secunda dreptul PSD de a conduce mai departe tara?

    Si cine vrea pana la urma sa elibereze esenta urii in societate? Ce altceva inseamna un infractor decat chintesenta urii, ura fata de lege, ura fata de semeni, ura fata de societate si regulile ei? Cine sfideaza protestatarii razandu-le in nas, anuntandu-i ca vor merge cu ordonanta pana in panzele albe? Cine isi bate joc de la tribuna parlamentului de tinerii veniti in Bucuresti cu trenul la proteste spunandu-le ca beneficiaza de gratuitatea introdusa de PSD? Cine refuza ostentativ dialogul cu ambasadele occidentale, ingrijorate in mod legitim de evolutia evenimentelor din Romania, interzicand in mod stupid orice contact oficial cu ele? Cine viseaza de dimineata pana seara la suspendarea presedintelui, la confiscarea puterii totale?
    Dan Andronic

    RăspundețiȘtergere
  24. Penalilor gen Dragnea, Tariceanu si Grindeanu et al. precum si protestatarilor platiti de PSD ar trebui sa li se interzica sa foloseasca limba romana. Limba romana este mutilata si violata de aceste minti perverse pe de o parte si cumparate pe de alta parte intr-un mod violent si salbatic. Ca profesor de limba romana, simt nevoia sa imi exprim public revolta fata de cei care duc limba romana in santul cu gunoaie, fata de acesti analfabeti moral si uman. Iertata fie-mi revolta, dar, daca mai aud o singura data cuvantul 'cinstit' folosit de Dragnea sau cuvantul 'manipulare' folosit de Tariceanu, voi face icter lingvistic Emilia Ivancu

    RăspundețiȘtergere
  25. După ce luni în șir l-au ignorat, l-au luat peste picior și nu l-au scos din „mutălăul”, ”autistul” și ”Frankenstein”, domnii parlamentari de la PSD-ALDE și iluștrii lor votanți au observat, cu spaimă, un lucru la care nu s-ar fi așteptat: că ”mutălăul” vorbește. Fără hârtii în față, fără șoptit în căști, vorbește din capul lui și spune lucrurilor pe nume. După ce-a plecat Băsescu, acum doi ani, nimeni nu le mai zisese verde-n față acestor domni ce gândește despre ei, nimeni nu le mai arătase oglinda, să se vadă, în toată splendoarea mârlăniei lor.

    http://www.academiacatavencu.info/actualitate/iohannis-a-vorbit-in-casa-surzilor-40802

    RăspundețiȘtergere
  26. Ioana Ene Dogioiu

    Realizati ca al treilea om in ierahia de la Bucuresti, primul in ierarhia reala a guvernarii, deja condamnat si inculpat in alte doua dosare, este acuzat ca a constituit o mafie pentru a planta oameni in functii cheie (si pe Carmen Dan, ministru de Interne sau pe dna Shhaideh cu Belina?) si pentru a fura bani romanesti si europeni? 21 de milioane de euro!

    Cat timp OLAF vorbeste de aceasta frauda, cu numele lui Dragnea inclus, si Dragnea isi pastreaza functia suntem leprosi pentru lumea civilizata.

    Dupa un moment de deruta, dl Dragnea a trecut la contraatac: este vorba despre o tentativa de preluare a PSD. De catre OLAF? OLAF face parte din "statul paralel"?

    RăspundețiȘtergere