13/02/2017

Rezistăm

Despre asta e vorba și-n România de azi. Ne adunăm cu sutele de mii pe străzi și în piețe ca să ne exercităm puterea împotriva fricii, a frigului, a ticăloșiei umane, a corupției organizate, a disprețului și aroganței. Ca să arătăm că politica trebuie să fie etică și în folosul oamenilor. Trăim vremuri mizerabile și nu avem pe cine să dăm vina, căci vina e în întregime a noastră. Din vina noastră Europa arată azi asemenea corăbiei bete a lui Rimbaud. Din vina noastră avem Brexitul, din vina noastră vom avea Frexitul, din vina noastră oameni care fug de război ne mor la granițele apărate de ziduri. E vina noastră, a tuturor, că putem privi cum lucrurile se deteriorează de la o zi la alta fără să facem nimic, ca și când apropierea catastrofei nu ne-ar privi pe noi, ci pe altcineva. Când politica nu e suficientă ca să ne apere viețile, demnitatea și viitorul, ne rămâne mereu soluția protestului civic. Când partidele sunt neputincioase, putem măcar noi, oamenii, să ieșim în stradă. Nu Trump, nici Putin nu vor distruge Europa, ci lipsa noastră de entuziasm, de idealuri, de valori.

Ne adunăm în fiecare seară în fiecare oraș din România, pe întuneric și pe ger. Stăm în cerc și bem ceai fierbinte din termosuri. Strigăm sloganuri pline de ironie. Nu sperăm că-i vom da jos pe cei care ne oprimă și ne fură. Nu sperăm că vom scăpa neacoperiți de noroi. Nu sperăm că ne va ajuta cineva dinăuntrul sau din exteriorul țării. Nu ne bazăm decât pe noi, pe puterea noastră, a celor fără nicio putere. Vrem să ne reinventăm ca popor și ca cetățeni. Vrem să ne putem privi în ochi, în oglindă, fără să ne fie rușine.
Iar dacă noi putem, puteți și voi.


Mircea Cărtărescu
http://revista22.ro/70260367/crtrescu-in-presa-german-protestm-contra-transformrii-rii-ntr-o-odioas-demokratur.html

4 comentarii:

  1. Cu 1 minut inainte de sedinta Birourilor Permanente Reunite primim in fata aceasta hirtie.
    Dl. Tariceanu sustine ca Parlamentul sa o voteze azi.
    PNL cere amanare. Eu cer la fel si spun ca e hazliu ca Parlamentul se plinge ca e subminat de Presedinte si de CSM cand povestea a plecat de la OUG adoptat de guvern. Deci daca ne submineaza cineva Guvernul e acela.
    Tariceanu se enerveaza.
    Dragnea vrea aminare. Tariceanu se enerveaza iar.
    Probleme in casnicie sau mimare?
    Dragnea supune la vot ordinea de zi initiala dar ii promite lui Tariceanu ca intra data viitoare.
    Deci pregatiti-va! Cristian Ghinea, 13.02.2017

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mi-a placut de cand l-am vazut...Un lucru mi se pare ca i se pune in carca fara a fi fost el de vina...Castigarea alegerilor! Dragnea nu a castigat alegerile...ci le-a pierdut Gorghiu, papusa lui Iohannis...Dragnea nu are meritele pe care rezultatele electorale le-ar presupune...Dovada? La nici o luna de la marea si istorica victorie a PSD a reusit sa isi scoale tara in cap sa infirme presupunerile legate de el cum ca ar fi un tip inteligent! Romania are mare nevoie de un partid de stanga...dar unul autentic nu un partid condus din umbra de "baronii"PSD, ori condus dupa retetele acestora...adica pe principiile politicii bunului plac al unor efemeri potentati ai partidului...Cat de prost sa ii crezi pe romani sa dai la nici o luna de la investirea guvernului ordonante de urgenta care sa modifice Codul Penal in folos personal? Da..Asta e masura prostiei lui Dragnea...sa ii creada pe toti romanii niste prosti...Dragnea nu imi place...nasol e ca nu mai vad nici un personaj care mi-ar putea fi simpatic la varful politicii romanesti...Si asa se intampla cu marea masa a romanilor...lipsa unor lideri credibili e cauza dezorientarii politice,a absenteismului la vot...a castigarii alegerilor de catre un partid care are peste 45 la suta in parlament dar de abia vreo 17 la suta din sufragiile romanilor cu drept de vot... Bogdan Dumbrăveanu, Facebook

    RăspundețiȘtergere
  3. Propunere de scenariu de film de groaza:
    Se ia o tara. Sa i zicem Buclucasa. Are Stat de drept. Parlament. Senat. Presedinte.Totul OK.
    Se da o ordonanta de urgenta sa-i zicem NR 13.
    Exista o presiune a strazii buclucase ce nu doreste aceasta ordonanta.
    Guvernantii emit o ordonanta nr 14 ce abroga nr 13
    Ordonanta 14 contine elemente neconstitutionale si tot felul de capcane.
    Pe buna dreptate, ordonanta 14 o sa fie reclamata la Curtea Constitutionala.
    Curtea Constitutionala, pe buna dreptate, va spune ca Ordonanta 14 este neconstitutionala.
    Si...Ordonanta 13 nefiind discutata si nici anulata in mod expres, guess what...ordonanta 13 devine constitutionala.
    Buclucasii raman buclucasi si tara Buclucasa ramane buclucasa. Atat.
    Ecranul se intuneca si toti au trait fericiti pana la adanci batraneti.
    Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare.
    Probabil ca scenariul meu nu va lua BAFTA (cu siguranta) nici Berlinul si nici vorba de Oscar. Pe cine sa intereseze un scenariu din tara Buclucasa? Poate doar pe cativa... ce se aduna intr o Piata, pe un frig napraznic, cativa ce iubesc cu disperare aceasta Tara numita Buclucasa.
    Ce scenariu prost si de necrezut. Oana Pellea

    RăspundețiȘtergere
  4. Andrei Pleșu: Ca să ajungi ministru în România mai veche, de dinaintea „dictaturii proletariatului”, trebuia să ai un anumit tip de prestigiu, cîştigat înainte de obţinerea portofoliului: să ai studii solide într-o meserie sau alta, să fi jucat un rol bine profilat într-o conjunctură istorică sau alta, să nu fii suspect de hoţie („în formă continuată” - cum se spune în limbaj juridic), să fi dovedit onestitate, simţ al onoarei, tărie de caracter. Sau, măcar, să fii de familie bună. Asta nu era, desigur, o garanţie de performanţă politică, dar implica, măcar, o bună educaţie ”de-acasă”, cunoașterea avizată a limbii proprii, a cîtorva limbi străine, a bunelor maniere. Ceva cultură şi ceva bun gust erau, de asemenea, incluse.

    RăspundețiȘtergere