10/02/2017

Kingdom of Heaven



Sybilla: Ce se va alege de noi?
Balian de Ibelin: Lumea va decide asta. Lumea întotdeauna decide. (replici din film)
Un rege poate manevra un om, un părinte își poate manevra fiul, dar în final fiecare este și propriul stăpân. Abia atunci când își începe propriul joc, orișicum va fi manevrat, de către orișicine, sufletul rămâne numai al său, chiar dacă cei care manevrează sunt regi sau oameni influenți.
Dinaintea lui Dumnezeu nu poți spune că alții te-au povățuit să faci așa, să spui altfel, sau că virtutea nu era potrivită la momentul acela.

Precum suntem noi, așa vei fi și tu dacă preferi să trăiești printre oameni, în loc să-i disprețuiești. (replici din film)

Kingdom of Heaven (Regatul Cerului), un film 2005, regizat de Ridley Scott, scenariul William Monahan. În rolurile principale, Orlando Bloom, Eva Green.
Inspirat liber dintr-o serie de evenimente istorice precum Bătălia de la Hattin (1187) şi Asediul Ierusalimului (1187), „Kingdom of Heaven“ nu este un film istoric, ci un film care încearcă să ne arate rezultatele intoleranţei, a rasismului şi a setei de putere a oamenilor. Tot acest comportament războinic şi egoist al cavalerilor cruciaţi este justificat în numele unor principii religioase pe care cruciaţii nu şi le mai amintesc, uitând valoarea creştină a iubirii aproapelui şi dorind convertirea cu forţa a păgânilor sau moartea lor, în caz contrar.
Mesajul filmului este profund, legând luptele religioase brutale din vremurile cruciadelor de conflictele contemporane bazate pe diferenţele de rasă şi de religie. Creştinii şi musulmanii par să fi uitat iarăşi principiile propriilor religii, ucigându-i pe ceilalţi în numele unei
superiorităţi de rasă de tip hitlerist. Dorind să evidenţieze valorile religioase comune şi nu diferenţele, filmul conţine numeroase referiri la pace existente atât în salutul creştin: „Pax vobiscum“, cât şi în salutul musulman: „Salam Aleicum“, ambele însemnând acelaşi lucru: „Pacea să fie cu voi“. 


11 comentarii:

  1. \In conditii tensiunii din strada, care afecteaza grav credibilitatea PSD, tot mai multe voci din partid se ridica impotriva liderului Liviu Dragnea. Fostul vicepremier Vasile Dîncu a declarat că cel mai mare duşman al lui Liviu Dragnea ar fi „beţia puterii“, în condiţiile în care PSD a câştigat cu un scor detaşat alegerile parlamentare. Vasile Dâncu

    RăspundețiȘtergere
  2. Scriitori, actori, muzicieni, profesori, producatori, sportivi s-au alaturat protestelor fata de controversata Ordonanta a Guvernului de modificare a codurilor penale, scrie News.ro. "Romania a dovedit ca strada e marea ei fabrica de anticorpi", "Iesim pentru ca hotii sa nu ne mai hotarasca destinul", "Exista doar o lupta intre oamenii cinstiti si hoti", "O sa ies si o sa strig la voi pentru ca imi e rusine de copiii mei!" sunt cateva dintre mesajele mai multor personalitati, printre care Mihai Sora, Mircea Cartarescu, Sanda Manu, Victor Rebengiuc, Dragos Bucur, Tudor Chirila, Maia Morgenstern, care li s-au alaturat manifestantilor iesiti in strada in toata tara. Alina Neagu HotNews.ro, 11 februarie 2017, 15:00

    RăspundețiȘtergere
  3. Die Welt mai scrie că “România, cu cei 20 de milioane de locuitori ai săi este una din ţările cele mai sărace ale UE, şi care suferă cel mai mult din pricina corupţiei. Aceasta este boala paralizantă a ţării şi toţi ştiu şi simt asta. România nu va putea să înflorească niciodată atâta timp cât politicenii şi funcţionarii săi fură avuţia poporului.” Dar România “este membră a UE şi o privire aruncată spre alte state ale UE îi face pe cetăţeni să fie furioşi. De ce nu poate ţara deveni la fel ca alte state europene, bine guvernate şi înfloritoare?”, se întreabă Kalnoky.

    RăspundețiȘtergere
  4. Această sărbătoare a străzii a impresionat toată presa internatională. Aceste proteste, grandoarea lor, caracterul lor pașnic, au spălat fața României și au așezat-o din nou pe hartă. Ca în decembrie 1989, România trece face figura separată (o revolutie singeroasa), e intr-un in avangarda luptei – în estul Europei măcar – mi-a spus spus un alt jurnalist. Romanii demonstrează energic pentru o democrașie reală si transparență. Cind intoleranța își face simțită prezența tot mai mult, pe strazile oraseloer românești se militează pentru toleranță. Cind euroscepticii incep sa domine peisajul si se planfică deja restringenea UE aici Europa este la mare preț. Atitudine din ce in ce mai rară în restul Europei. Cind extrema dreaptă si extrema stingă isi fac simțită prezența și terorismula adeventit aproape un fapt cotidian si traim în frica atentatelor, la Bucuresti lumea demonstreaza pentru democrație și stat de drept.

    Grație străzii, România și-a recăpătat un dram din gloria din decembrie 1989.

    STELIAN TĂNASE

    RăspundețiȘtergere
  5. "Dincolo de dispreţul şi chiar de ură faţă de actul de justiţie în sine care se simte în spatele grabei isterice a schimbării Codului Penal, dincolo de sfidarea sfruntată a sutelor de mii de oameni ieşiţi în stradă şi în ger pentru a apăra legile ţării, Guvernul Dragnea se face vinovat nu numai în faţa poporului român, ci şi a istoriei de o gravă culpă de ordin teoretic, culpa care opune democraţia statului de drept, compromiţând-o astfel.

    Călcând legile sub pretextul învestiturii obţinute electoral, acest Guvern de marionete, mânuite de un păpuşar de provincie, sparge unitatea dintre votul democratic şi statul de drept, care este pilonul tuturor construcţiilor euro-atlantice de după al doilea război mondial şi transformă democraţia din România într-un instrument al satisfacerii celor mai joase interese personale", a declarat Ana Blandiana.

    RăspundețiȘtergere
  6. De la Dimitrie Cantemir citire:
    „Iar această judecată este atât de severă și într-așa măsură nu ține seama de obraze, încât, chiar și marele logofăt, dacă s-ar plânge de dânsul vreun țăran, este dator ca, de îndată ce-și aude pomenit numele, să se ridice de la locul lui și să stea de-a stânga țăranului, până ce pricina este judecată. […] Dacă boierii își însușesc ceva din vistieria țării spre folosul lor sau dacă uneltesc vreo ticăloșie împotriva domnului, ceea ce – cu firea nestatornică a moldovenilor – se întâmplă destul de des, pot fi pedepsiți de domnitor, fără consultarea celorlalți boieri, să plătească acesta cu viața și cu averile lor. […] Dacă este condamnat la moarte, el nu va putea fi omorât altfel decât prin decapitare. Dacă însă trebuie să fie bătut cu vergile, nimeni altul n-are voie să o facă decât domnul, și aceasta cu topuzul sau buzduganul domnesc, lovituri care, chiar dacă sunt foarte grele, totuși nu jignesc onoarea, căci se consideră că cel mai rușinos lucru este să fie cineva lovit de către altul cu vergile sau cu bicele. Celelalte pricini nu tărăgănează prea mult timp în fața judecății, ci de cele mai multe ori cauza se dezbate și hotărârea se pronunță în una și aceeași zi sau, dacă este prea încâlcită, la trei sau patru divanuri.“
    | traducere după originalul latin de Gh. Guțu |
    Fără logofeți penali !
    • i a r n a • r e z i s t e n ț e i • n o a s t r e • Mihai Șora

    RăspundețiȘtergere
  7. Acești oameni nu au învățat să comunice. Nu știu ce înseamnă asta. Ei cred că a comunica înseamnă a vorbi. Din păcate, nici de vorbit nu prea vorbesc. După cum vedeți, liderii sunt dați dispăruți și nimeni nu reușește să dea de ei. Nu au noțiuni elementare ce stau la baza unei culturi comunicaționale. Gândiți-vă despre cine vorbim. Vorbim despre funcționari ale fostelor consilii populare, indiferent că acum le spunem consilii județene, municipale sau orășenești. Sunt funcționari de primărie. Un funcționar nu are cultura comunicării. (n.r. Știe) doar „Da, șefu’! Am înțeles!”. Structural, acești oameni sunt niște izme. Actuala conducere a partidului este reprezentativă pentru ceea ce numim alegoric „baroni locali”. Aceștia sunt niște stăpâni absoluți pe zone foarte întinse, unii pe câte un județ întreg. Dacă un baron local foarte bogat, cu putere socială, cu putere de influență, cu strategii de trafic de influență ajunge în fruntea unui consiliu județean, devine baron local pentru un întreg județ. Dumitru Borțun

    RăspundețiȘtergere
  8. Azi, în unul din cele mai importante ziare din Austria, Krone Zeitung, Klaus Iohannis este declarat „omul săptămânii din Europa”.

    RăspundețiȘtergere
  9. Vicepresedinte PSD, dezvaluire care il ingroapa pe Dragnea: „A pus in pericol PSD. Iordache a primit OUG 13 in plic de la Dragnea”
    „In acest context in care ne aflam, i-as spune: ‘Dl presedinte, Romania este o Romanie noua. PSD este necesar, pentru ca altfel dezechilibram scena politica, e nevoie de un nou leadership. Daca ne intoarcem inapoi in timp, dezechilibram aceasata formatiune politica'”. Mihai Chirică

    RăspundețiȘtergere
  10. Reporter: Credeti ca Romania este acum dezbinata?
    Interlocutor: Romania este superba, unita impotriva coruptiei si hotiei!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pe mine mă intrigă faptul că se explică de către unii cum că OUG 13 este legic corectă și că doar modul în care a fost emisă este incorect.
    Dar ce este legea?
    Legea nu conţine și moralitate?
    Dacă OUG 13 conţine imoralitate, mai este corectă?
    În viziunea asta mă întreb ce rost mai are jurământul pe Biblie?
    Biblia se sprijină pe Decalog, Legea Lui Dumnezeu.
    Dacă Legea este încălcată, este încălcată Morala.
    Prin ce se traduce încălcarea Legii, încălcarea jurământului pe Biblie?
    Chiar atâta făţărnicie să existe în lume? Bujor Voinea

    RăspundețiȘtergere