23/01/2020

Tot inechitabil se cheamă

Așadar procurorii și judecătorii fac greva pentru 18716 lei de căciulă (valoarea medie a pensiei speciale - cu posibilitatea de pensionare de la 45 de ani ?!*). Deși pot înțelege prin prisma asta motivul pentru care o fac - bani serioși nu glumă - nu pot decât să fiu total împotriva unui astfel de demers.
Dacă luam in considerare anii pentru care vor primi această pensie putem calcula așa: pensia medie 1296 lei rezultă ca primesc o pensie de aproximativ 14.4 ori mai mare restul pensionarilor; luând in considerare speranța medie de viața in România de 75 de ani și vârsta de pensionare de 65 de ani rezulta ca un pensionar va primi in medie pensie timp de 10 ani. Un procuror sau judecător pensionat la 45 de ani va primi pensie pana la 75 adică de 3 ori mai mult timp decât un pensionar din sistemul de pensii normal. Înmulțind 3 x 14.4 ~= 43. Tragem astfel concluzia că acești oameni vor primi de 43 de ori mai mulți bani decât un pensionar obișnuit.
Nu pot sa cred ca exista astfel de oameni in medie de 43 de ori mai egali in fata legii, de 43 de ori mai deștepți, care fac o meserie de 43 de ori mai grea decât restul și care, dacă ar fi făcut orice alta meserie ar fi ajuns sa primească o pensie comparatiava ca total beneficii.
In concluzie, dacă mai continuați cu greva asta este imperios necesar ca societatea civilă sa iasă in stradă și sa protesteze împotriva inechității sociale pe care o promovați. Așa cum mulți au ieșit sa va susțină când a fost cazul sunt convins că aceeași oameni vor ieși acum dacă va fi cazul să va arate obrazul.
* Am primit 'mustrari' legat de faptul ca varsta de pensionare a magistratilor nu este 45 de ani. Am citit Legea nr. 242/2018 unde scrie 60 de ani si care prevede pensionare anticipata cu 20-25 de ani vechime pentru "judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională cu o vechime între 20 și 25 de ani numai în aceste funcții". Cei de aici o interpreteaza asta drept pensionare la 45 de ani de exemplu: https://bit.ly/36f3h4B Pentru corectitudine putem lua in vedere faptul ca pensiile acestora sunt mai mari de 21.6 ori (1.5 x 14.4) pana la maximul teoretic prezentat de mine de 43 ori. Dupa mine 21.6 ori pentru o persoana care traieste si mananca in Romania este tot inechitabil social si comparatia intre 21.6 si 43 este inutila. Tot inechitabil se cheama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu