26/12/2012

Marian Dragomir - Crăciun fericit!


Crăciun fericit! - Joyeux Noel! - Feliz Navidad! - Felice Natale! - Merry Christmas! - Frohe Weihnachten!

     Crăciunul - Nașterea Domnului
     Considerat în vechile calendare, chiar creștine, drept celebrare a Anului Nou (fapt susținut și de numeroasele practici magice ale Ajunului), Crăciunul a păstrat până la urmă cu preponderență imaginea sărbătorii creștine, în care mai pot fi decelate numai în mică măsură ritualuri păgâne. Sub influența lui           Moș Ajun a apărut și un Moș Crăciun, figură controversată, de un demonism accentuat. Mai întâi ostil momentului Nașterii, convertit (uneori pedepsit) ad-hoc în fa¡a minunii pogorâte asupra soț¡iei sale,   Crăciunoaia, devine simbol al sărbătorii, al dărniciei și al crezului. Lui i se atribuie obiceiul darurilor făcute copiilor, după modelul celor oferite pruncului Iisus. De cealaltă parte, obiceiul colindatului pare să nu-și găsească întrutotul explicații creștine: fie că obiceiul exista încă înainte de nașterea lui Iisus (și el, când era copil, mergea să colinde!), fie căeste practicat ca element component al unor ritualuri eshatologice (când nu se vor mai auzi colinde și când nu se vor mai face ouă roșii va veni sfârșitul lumii), este vorba mai puțin de colindele specifice, în care este preamărită Nașterea (fixate exclusiv de această sărbătoare). Toate aceste explica¡ii sunt valabile pentru colindele agricole de sfârșit de an, având ca punct de plecare ziua de 23 decembrie, și încheindu-se undeva în jurul zilei de 7 ianuarie.


Despre vreme:
Dacă la Crăciun e cald, încât se pot ține ușile deschise, la Paști va fi frig (Pamfile, 1997, p. 398).
Dacă în prima zi de Crăciun va fi vreme senină, frig și ger, atunci vara va fi bună (Gherman-4, p. 126).
Începerea câșlegiului (carnelegiului). Când e lung timpul între securi (posturi), adecă ține lung timpul carnelegiului (carnevalului), atunci se crede a fi anul bun, mănos (Mangiuca, 1882, p. 33).

3 comentarii:

  1. Moș Crăciun de Barbu Ștefănescu Delavrancea

    “Era înalt și avea o barbă albă și lungă, și când clipea își luau zborul ninsori, și când respira odată adânc, viscolul sufla parcă mai aprig”

    Cum era văzut Moș Crăciun pe la începutul secolului XX? Un bătrân drept și sever care pedepsea pe cei lacomi și îi ajuta pe săraci și buni. Moș Crăciun venea doar la cei care aveau cu adevărat nevoie de el, cum ar fi o biată văduvă care nu avea cu ce să își hrănească copiii în iarna înghețată. Marian Dragomit

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi totuşi...!
    La Mulţi Ani şi Crăciun Fericit!

    Şi totuşi, în acestă noapte, dar cu peste 2017 ani urmă, s-a născut Iisus, cel care avea să fie recunoscut drept adevăratul Mesia şi care şi-a luat asupra sa toate păcatele lumii. Ale unei lumi, aflată încă-n haos şi-n totală dezorientare, care orbecăia încă, pe căi lăturalnice, fără a fi găsit calea nici până azi. Iată pentru ce, omenirea se află şi-n aceste zile în aşteptarea unui nou Mesia sau în revenirea lui Iisus. Asta nu înseamnă că nu ar fi iarăşi alungat cu pietre şi răstignit din nou pe cruce. Pentru că lumea, ca mentalitate, a rămas aceeaşi, chiar dacă a evoluat tehnologic şi material.La nivel de conştiinţă a rămas la fel ca acum 2000 de ani. Iar manifestările omului de azi ar fi chiar mai animalice şi mai feroce, decât au fost atunci Chiar dacă Iisus a rezistat timpului ca o legendă vie, întemeând cea mai răspândită religie şi-o nouă filozofie despre viaţă, cei mai mulţi dintre noi, nici azi nu suntem pregătiţi să-l primim în sufletele noastre sau să recunoaştem că Dumnezeu şi-a sacrificat unicul fiu, pentru ca prin jertfa lui, omenirea să se poată desăvârşi.

    La Mulţi Ani şi Crăciun Fericit, tuturor cititorilor mei şi-ai site-urilor pe care public. Ștefan Afrimescu

    RăspundețiȘtergere