17/01/2021

La vremuri noi tot ei

Fie-mi iertat dacă entuziasmul cu care premierul Florin Câțu vorbește despre campania de vaccinare îmi amintește de spectacolele brigăzilor artistice de agitație de pe vremuri, când „artiștii” cântau în pas de dans „la noi treaba merge bine, merge bine, merge bine - merge bine, zău!” Cam așa și cu declarațiile prim ministrului de azi, care ignoră cu desăvârșire, probabil pentru că așa i-au spus comunicatorii guvernului să ignore, realitatea crudă a cifrelor. Și aceasta pentru că nimic din statistica prezentată de STS și citată de marele finanțist din fruntea guvernului nu ne îndeamnă să fim optimiști. În primul rând, pentru că doar 4,69% din categoria cea mai vulnerabilă, adică vârstnicii de peste 65 de ani, au reușit să se programeze. Calculați 56,25% din cele 305,562 de programări și apoi raportați numărul vârstnicilor programați la totalul populației de peste 65 de ani, care era, la 1 ianuarie 2020, de 3,664,411 persoane, și veți ajunge la procentul pe care l-am calculat și eu, de 4,69%. Dacă ne gândim că, potrivit documentelor guvernului, mortalitatea în rândul acestei categorii de vârstă este de peste 83%, vă veți putea întreba în ce măsură se justifică parazitarea cele de-a doua etape a campaniei de vaccinare cu „esențialii” din guvern, Parlament și câteva sectoare de activitate. Adaug că angajatorii, adică inclusiv Parlamentul și guvernul, au realizat 30,59% din programările din prima zi a celei de a doua etape și suspectez că au avut perioade orare când au avut prioritate față de plebe, căci site-ul Rovaccinare a afișat câteva ore anunțul potrivit căruia programările erau deschise doar pentru perioadele juridice.

Cine va dori să mai facă un pas în efortul de contracarare a spălării pe creier operată de televiziunile hrănite cu bani guvernamentali, va putea găsi rapid pe internet date privind grupurile care au avut prioritate la vaccinare în UE și va afla că atât Comisia Europeană cât și țări mai serioase ca noi, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Franța, au programat prioritar persoanele în vârstă dar nu la grămadă, ci în ordinea descrescătoare a vârstei, împreună cu cele suferind de boli cronice. De guvernanți care să-i concureze pe vârstnici și pe bolnavii cronic la vaccinare nu am auzit decât în România. Până și Regina Angliei și soțul ei, Prințul Philip, au așteptat să le vină rândul. Nu mă supăr că președintele Iohannis s-a vaccinat înaintea altora, pentru că trebuia sa dea un exemplu. Dar onor prim ministrul și miniștri puteau să mai aștepte. Dar așa e la noi: poți scoate țara din comunism, dar nu poți scoate mentalitatea comunistă din capul celor care o conduc. Tentația de a se constitui într-un echivalent post-decembrist al nomenclaturii și de a-și aroga privilegii nu îi părăsește.
Sigur, strategia a fost elaborată de guvernul Orban, dar președintele Iohannis a fost de acord cu ea și putea să nu fie, căci nu este susținută de date epidemiologice și medicale, iar premierul Câțu era membru al guvernului Orban, alături de Nelu Tătaru, când a fost adoptată această strategie menită să-i privilegieze pe guvernanți și pe ceilalți bugetari.
Vă dau o idee, stimați guvernanți, ca să vă mai spălați rușinea: faceți un pas înapoi și cedați locurile la centrele de vaccinare în favoarea vârstnicilor care nu au apucat să intre în prima fază a programării, așa cum unii dintre voi au demisionat din Parlament pentru a nu beneficia de pensii speciale (deși vor beneficia oricum). Ce ziceți?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu