24/01/2019

Marea Unire care m-a fascinat

M-am tot gândit, în ultima vreme, cât de greu este astăzi să militezi pentru educație în România, să încerci să îi faci pe copii, pe adolescenți, pe tineri să creadă în valoarea educației și în valorile umane, atât în codul văzut al legilor, cât și în codul nevăzut al moralei, dar al acelei morale care presupune să fii OM. Cu asemenea prim-ministru, cu asemenea miniștri gen Daea, Carmen Dan, cu parlamentari gen Mitralieră și Șerban Nicolae, cu televiziuni de genul A3 sau România TV, cu oameni plantați în fruntea universităților, academiilor, instituțiilor publice care ar trebui să promoveze morala, bunul simț, respectul, dar promovează minciuna, hoția, tâlhăria, analfabetismul (funcțional), crimele - cât de convingător poți să fii în a milita pentru faptul că a fi om e cea mai mare miză și cel mai mare câștig?! Că a nu fura și a nu încălca legea sunt lucruri absolute, că a nu face rău voit și a nu favoriza crimele sunt lucruri interzise... Cum se poate oferi o alternativă la succesul minciunii și crimelor?! Eu am fost învățată, de mic copil, următoarele lucruri: „Să nu minți! Să nu furi! Să nu ucizi!” Dar cum putem contracara valul de violență din societate, cum putem lupta cu goana după mărimi și lipsa de scrupule?! Dacă generația de intelectuali politicieni din 1859 (pentru că atunci a fi politician echivala cu a fi intelectual) nu ar fi avut aceste valori pe care mă tem că le pierdem aproape în totalitate, acea Unire, Marea Unire (nu Mica Unire!), care m-a fascinat mereu pentru felul cum a găsit o soluție ingenioasă, curajoasă, inteligentă din punct de vedere politic, nu ar fi fost posibilă.

10 comentarii:

  1. Andrei Caramitru

    Vreau sa le zic clar: nu va jucați cu focul! Dacă așa ceva devine posibil și acceptat ca fiind constituțional, de ce nu am da și noi un OUG retroactiv în prima zi de guvernare, care să anuleze tot ce ați făcut voi și să vă și arunce în pușcărie imediat pe toți? Ce ne-ar împiedica, dacă există precedent? Și de ce nu am face asta ÎNAINTE de a alinia toată legislația cu recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția? Așa scăpăm și de voi și rezolvam și toată legislația juridică rapid (că nu o să mai aibă cine să o blocheze – veți fi toți la Rahova și Jilava).

    RăspundețiȘtergere
  2. Cătălin Avramescu

    Să facem lista, cu creionul în mână. Rețeaua diplomatică este, practic, destructurată. Legislația europeană și tratatul de aderare la UE, sfidate. Taxele, arbitrare și punitive. Monumentele culturale au fost lăsate în paragină. Investițiile străine, demonizate. Criminalii, hoții și violatorii lăsați liberi pe străzi.

    Ce fel de partid este acela care „guvernează” în România?

    Lista de mai sus - incompletă - nu lasă loc decât pentru o singură interpretare. PSD este, de fapt, o grupare anarhistă controlată de un grup provenit din țărănimea parvenită din județul Teleorman.

    Observați modul de operare. Principalele instituții ale statului sunt distruse sau incapacitate. Legi fundamentale sunt abrogate sau pervertite complet. Proprietatea privată, nesocotită. Ordinea publică, dinamitată. Educația, disprețuită. Acesta este programul unui partid anarhist.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lucian Avramescu

    Era mai mult decât comunist. Era bolnav de demenţa de a fi tot. România era a lui. De aceea poate o iubea, dar pe români n-a dat doi bani.

    Viaţa a fost coşmar în multe privinţe. Nu vorbesc doar de cozile la adidaşi de porc şi gheare de Crevedia, ci de asasinarea libertăţii de a vorbi şi scrie, de omorârea cuvintelor prin excesul celui de la partid care te chema fiindcă în ziarul la care lucrai, nu în titlu, ci în text, se nimerea ca la un capăt de rând să se despartă Nicolae în Nico, şi pe rândul următor, lae. Erau detalii tragice ale vieţii de ziarist. Dar industrializarea României, făcută în 25 de ani, a fost anulată nu în zece, ci în mai puţini ani. România putea produce orice, cred că şi bomba atomică dacă avea chef. Azi nu mai face nici cuie decât pe licenţă străină. E o minciună ordinară că nimic nu era competitiv. Banii aceia, adunaţi prin cruntă austeritate, au fost buni, dar nu pentru România, ci pentru unii dintre români.

    RăspundețiȘtergere
  4. Declaratiile lui Seplecan, fost presedinte CJ Cluj, din partea PNL, in fata instantei:

    „Declaraţiile mele în faţa judecătorilor au constat în explicarea sistemului, care este format din politicieni, poliţişti, judecători, procurori, medici, doctori, profesori, profesori universitari. Nu e o mafie ca în Sicilia, unde sunt câteva familii, în acest sistem sunt oameni din toate instituţiile infiltraţi politic – oameni fără pregătire angajaţi de partide în anumite posturi, să zicem la Direcţia Silvică sau la Direcţia de Sănătate Publică. În momentul când un om politic cu influenţă dorea să-şi rezolve vreo problemă – să-şi taie nişte brazi sau să-şi ia un teren în concesiune – întreba: „Pe cine avem la Direcţia Silvică?” Oameni angajaţi cu 2, 3, 4, 5, 10 ani în urmă acolo de partid, care au rămas datori pentru că au primit o slujbă, şi la Stat e bine, nu lucri în weekend, ai prime de sărbători, termini la 4 după-masa munca, se executau.

    Oamenii care îs tehnocraţi, şi nu vorbesc de tehnocraţii lui Cioloş, ci de oameni cu experienţă şi cu vechime de 20 de ani într-o instituţie, aceştia nu se prea băgau. Cei care erau infiltraţi politic trebuiau să facă anumite lucruri, despre care nu pot să spun, neapărat, că erau ilegale, dar nu erau nici legale. De exemplu, o adeverinţă care se elibera între una şi 30 de zile era eliberată în 3 ore. Era forţată un pic legea. Nu pot să spun eu că sunt ilegalităţi, că nu sunt organ de control, dar cel puţin era forţată legea.

    Atunci, tot timpul la cei care se aflau în conducerea acestor partide veneau alţi colegi de partid, vecini, prieteni, cunoscuţi etc. şi spuneau: „Bă, Marius Nicoară” (Marius Nicoară – ex preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj-nr), „Bă, Daniel Buda” (preşedintele PDL Cluj), „Bă, Seplecan” … „Nu ştii pe cineva la ITM? la AJOFM? DSP? şi aşa mai departe”. Această mizerie, creată bineînţeles de politicieni, începând din anii 90, de la Iliescu, Roman şi ceilalţi, s-a dus în ultimii 29 de ani ca bulgărele de zăpadă şi acum a puşcat, dar asta nu înseamnă că cei care sunt acum la conducere sunt vinovaţi pentru toată mizeria care s-a întâmplat până acum. Acest sistem este, după părerea mea, statul paralel.”

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristian Tudor Popescu

    În general asta se întâmplă, prima grijă a neamului prost este, de îndată ce pune mâna pe niște bani, să treacă drept neam bun, boier, aristocrat. Așa arată noblețea, asta este ideea despre a fi nobil, a fi superior celorlalți...

    RăspundețiȘtergere
  6. Andrei Pleșu

    Europarlamentarii români care vorbesc, la Bruxelles, despre neregulile din țară nu sînt patrioți. Dar un guvern care se luptă să anuleze alegerea unui jurist român într-un important post european e… patriotic pînă la disperare.
    E patriotic să numești un prim-ministru cu mari greutăți în folosirea limbii române și fără nici o performanță profesională notabilă (după nouă ani petrecuți, în anonimat, la Bruxelles), e patriotic să faci legi cu „specialiști“ formați la „fără frecvență“

    RăspundețiȘtergere
  7. Cristian Tudor Popescu

    Avem, deci, stimați concetățeni care vă duceți la culcare, o a doua Justiție în România. Partidul Comunist își înființase magazine cu circuit închis, numai pentru nomenclatura de partid. Partidul Dragnea e mult mai tare, și-a făcut Justiție cu circuit închis, numai pentru nomenclatura de partid și dușmanii ei.

    Jandarmii sunt pregătiți cu muniție de război ca să facă ordine dacă vor ieși oamenii în stradă. Ne prăvălim în bezna de dinainte de ’89…

    Putem să înțelegem acum, cei care am trăit acea zi, de ce, în dimineața de 22 Decembrie, s-a amânat deschiderea unui foc de mitraliere asupra zecilor de mii de manifestanți din fața Comitetului Central. Pentru că Ceaușescu a zbierat, cu limbă de moarte: Tovarăși, rămâneți pe locurile voastre!

    Și tovarășii au rămas…

    Acum, a venit timpul ca tovarășii să apese, în fine, pe trăgaci.”

    RăspundețiȘtergere

  8. Otilia Tiganas

    Colega mea, dr. Mihaela Pop un text real si bestial!
    ........................
    "În fiecare dimineață, când mă trezesc (la 5, 30, prima din bloc!), deschid internetul și caut Monitorul Oficial, sa vad daca, peste noapte, n-a aparut vreun ordin, o ordonanta, o hotarare, ceva care sa-mi interzica sa mai respir in cabinet daca nu am nu stiu ce aviz, autorizatie, decizie de libera respirare, sau daca nu trebuie cumva sa ma inscriu in Registrul Unic al Persoanelor Apte sa Respire in Cabinet.
    Respir usurata cand vad ca inca nu s-a gandit nimeni la asa ceva si-mi fac cafeaua."

    RăspundețiȘtergere
  9. Ciprian Mihali

    Din păcate, suntem în ultima vreme martorii unei avalanșe de enormități, jigniri și grosolănii rostite de cei plătiți din banii publici, dar cu toată obișnuința noastră, unele sunt atât de dureroase, atât de periculoase încât abia ne putem reveni din șocul provocat.

    RăspundețiȘtergere
  10. „În ce mă privește, nu am avut de suportat presiuni politice în statul meu. Dar știu că acest lucru se întâmplă în alte state. Știu, de pildă, că este cazul unuia dintre candidații la acest post. Pentru mine, este o onoare să fac parte dintre acei puțini candidați care au fost selectați pe lista finală, – și tocmai alături de dumneaei. Nu pot decât să o felicit pentru curajul de care dă dovadă.“

    Andreas Ritter (Germania) despre Laura Codruța Kövesi (România),
    astăzi, 26 februarie 2019,
    în comisia LIBE, la audierea pentru postul de șef al Parchetului European.

    RăspundețiȘtergere