18/01/2019

Câștigător... dar banii înapoi



Cristian Cosma



Gripa Eminescu, care îi cuprinde cam pe toți behăitorii culturali la jumătatea lui ianuarie, a ajuns epidemie. În curând îl vor face și general, nu doar academician post mortem. Deja mii de inși își legitimează deconturile poetice de numele lui, deja cam toți trepăduși politici simt nevoia artistică de-a face un duet cu el. Jandarmeria, o pază permanentă la mormânt nu v-ar aranja? Penibilii din dotare ar simți zdravăn fiorul la cimitir. Sminteală de nea
Rușinos în cazul Constantin Abăluță e următorul fapt: poetul a fost nominalizat de foarte multe ori (posibil să dețină recordul de nominalizări). Apoi, brusc, a dispărut dintre nominalizați. E vechea problemă de la premiul acordat lui Gabriel Chifu. Prima problemă ține de nominalizări: cum naiba unii dispar dintre nominalizați (fiind încă în viață, adică 7 ani e bun, în următorul pică-n lista mare?) și alții se introduc/sunt introduși în lista scurtă. În mod normal, cu o organizare cât de cât (tot zic că Gellu Dorian nu poate gira un astfel de premiul indiferent de lipelile cu care tot scoate bani din buzunarul consiliului local - atenție și la tipărituri, nu doar la premiile și festivitățile propriu-zise, puțin văd că totul merge într-o afacere din care destui profită la greu!), ei bine, într-o organizare normală așa-zisul sondaj care chipurile ar da lista scurtă e o făcătură. Fără el contrafăcut n-ar fi existat nici Chifu pe listă, nici Abăluță apărut și apoi dispărut, nici Nora Iuga aruncată la grămadă. Organizatorii știu că Nora Iuga nu dorește premiul, deci nu-nțeleg de ce-o mai adaugă. Iar voturile de preselecție, dacă ar veni din vot liber, n-ar duce-o pe scriitoare pe lista lungă. Adică jurații care se jură că-s foarte corecți nu pot întreba nici măcar o dată organizatorul cum naiba ajunge x nominalizat? Că la dezvăluri lumea e bună, dar să-ntrebe cum de are de votat din lista de 5 sau 7 nu? Deci e clar că preselecția scârțâie urât, chit că e unsă cu bani grei. Discuția e foarte amplă, nu trebuie decât să verificăm deconturile din ultimii 10 ani. Pentru mai multe proiecte asociate premiului, repet. Adică sunt destui principiali dacă comentează neregulile gestionării premiului dar primesc bani pentru fel de fel de alte asocieri cu acesta.   vorb-aia.

6 comentarii:

  1. Eduard Huidan

    În țara unde se bagă premiii la tot cartierul nimic nu e de mirare! Ia contabilizati cîte romane ale anului 2018 avem, cîte carți de poezie, cîte pur si simplu cărti ale, ale....
    apoi autori acoperiți de lauri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lucian Vasilescu

    Mulțumesc pentru lămurire. Apoi, dacă așa este, povestea asta nu e doar o potlogărie literară ci un gest sub-uman. Cum sună asta: Poetului Constantin Abăluță i-a fost retras premiul Eminescu pentru întreaga operă poetică fiindcă a picat la vizita medicală? Pe bune, cum sună?

    RăspundețiȘtergere
  3. Stefan Agopian

    Anul acesta Marta Petreu a dispărut dintre cei nominalizați, cu toate că fusese mai mulți ani pe listă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristian Cosma

    în cestiunea Premiului Eminescu din acest an...
    Constantin Abăluță a primit prin trezoreria Botoșani suma de 31.600 lei, pe 15 ianuarie, în contul personal, cu explicația: Premiul Mihai Eminescu. După câteva ore a fost sunat de Gellu Dorian, care i-a explicat că ar fi o eroare, cerându-i-se să returneze suma. Pe 16 ianuarie, Constantin Abăluță returnează suma, semnând pentru: Returnare Premiu Mihai Eminescu 2019.
    Multe întrebări pot veni de aici, dar și-o mirare: cât de mare poate fi bucuria din poziția de rezervă!

    despre debut nu vreau să mai comentez, am demonstrat încă din 2009 că se fac blaturi acolo, cerând public nici mai mult nici mai puțin decât anularea premiului. Și mi-am luat-o foarte artistic, au curs lături, zoaie, fel de fel de glumițe de la tot soiul de tipi din lumea bună a poeziei.
    Cum botoșănenii își permit să adauge 5000 lei la doi ani pentru parada seniorilor și nu pot ieși din logica învârtelilor, chiar nu văd de ce ar fi cineva ofticat. Banii lor, premiul nimănui. Oricum nu valorează mai nimic, mă mir că mai tentează pe cineva. A trecut vremea când puncta pentru plecări afară sau alte minuni... a rămas simplă comicărie. Și până acum, repet ca să se știe, Nora Iuga e singurul poet care a avut curajul să spună că va refuza (încă din 2007 a afirmat asta!) acest premiu emblematic pentru caracterul și palmaresul local al scriitorului român. Nu vreau să se supere nimeni (și chiar dacă se supără, nu contează, la câte alte blaturi s-au făcut deja cam pentru orice nivel), dar ăsta e simplul adevăr.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stefan Agopian

    Explicația e simplă: poetul a explicat că nu poate fi prezent la Botoșani din motive de boală. Nici la Premiul Nobel nu se retrag banii dacă nu te prezinți la Stockholm. Ăia de la Botoșani sînt mai ai dracului!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristian Cosma

    sigur, ar putea să limiteze premiul la 5.000 lei și jocurile ar deveni inutile. Dar bănuiesc că au tot ce le trebuie-n oraș, dacă-și permit anual risipa asta. Te pomenești că aplică la fonduri europene de la anul.

    RăspundețiȘtergere