14/11/2017

Să privești în suflet și să fii mulțumit de ceea ce vezi

Dragii mei, să știți că m-a bucurat acest festival, chiar dacă unele gesturi au venit ca o deznădejde, prea brutal, fără să fi intuit încrederea în perfectibilitatea acestuia. Pentru că nu e totul să fii om. Totul e să nu uiți. Totul e să te refugiezi într-o poveste, cu simplitate și în sensul artei. Să privești în suflet și să fii mulțumit de ceea ce vezi.
Eu am văzut partea frumoasă, dar și bucuria celor care au participat. Faptul că erau aplaudați pentru prima oară într-un festival care le îngăduia să meargă mult mai departe, până în tainele cântecelor nemuritoare, și de acolo și mai departe, dintr-un capăt în celălalt al orizontului. Pentru că așa au înțeles să-l omagieze pe Tavi. Vibrând la cântecul Magdei Pușcaș, sensibili la chipul împietrit de emoție al Adinei Hodișan, apăsați de amintirile prietenilor de ieri, de azi, mai ales de cântecul viguros și patriotic, care te duce cu gândul la nimeni altul decât la Andrei Păunescu, într-un spectacol autentic, entuziast, sincer, alături de Liliana Budău-IonițăVasile Mardare, Duo folk „Eu cred“ și George Negrea. Iar deasupra tuturor, Tavi, ca un aristocrat veritabil de departe, cu laude, dar și în armonie, mereu în căutările noastre, cu un vers, o spovedanie, un cântec.
Mereu.
Cu bucurie, aceeași bucurie, mereu așa.

Eli Gîlcescu


Foto: Raluca Mureșan


3 comentarii:

  1. Mariana Cornoiu
    E bine și frumos că s-a organizat acest festival pentru a I se păstra amintirea și spre consolarea celor dragi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mircea Budau-Ionita

    Ne-am bucurat foarte mult pentru acest festival mai ales pentru Tavi care ne-a fost un bun prieten

    RăspundețiȘtergere
  3. Instituţia devenită meritorie în tot ce se numeşte cultură rămâne “Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale”, realizând, cu foarte mare succes, a II-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional “Octavian Bud”. Filarmonica “Dinu Lipatti” s-a dovedit neîncăpătoare, iar spectatorii, surpriză, au cântat, alături de artişti, timp de patru ore! Aşa ceva în Satu Mare nu s-a întâlnit. O astfel de cinstire a memoriei lui Octavian Bud, emblema folkului sătmărean, s-a ridicat la nivelul cel mai înalt posibil, întrecând orice aşteptări! Felicitări organizatorilor, instituţiei amintite şi mai ales lui Robert Laszlo, un director tânăr, dar cu o experienţă de invidiat!

    S-a amintit de perioada de glorie a lui Octavian Bud, cea a inimosului şi talentatului membru al Cenaclului “Flacăra”, unde a cântat alături de regretatul Emilian Onciu. S-a demonstrat că aici, la Satu Mare, sunt descoperite talente de creaţie şi interpretare a muzicii folk, încât secţiunea de interpretare individuală a scos la iveală talente de excepţie. Marele premiu – Grupul Folk “Florile Ceahlăului” din judeţul Neamţ, iar premiile I-III: Benga Claudiu (Braşov), Iaută Raluca (Neamţ), Codleanu Carina (Braşov), Sorian Alexandra (premiul special). La grupuri : I- Grupul “E. Onciu” (Satu Mare), II – Grupul “Pro Music” (Satu Mare), III- Grupul “Lirics” (Satu Mare). Premiul special – Grupul “Floare de colţ” – Satu Mare.

    http://www.gazetanord-vest.ro/2018/11/muzica-folk-la-satu-mare-este-acasa/

    RăspundețiȘtergere