25/12/2024

Deznădejdi

 Dan Tapalaga:

Mărturisesc că mă străbate un sentiment cumplit de deznădejde. Pentru prima dată în ultimii 35 de ani nu văd nici o perspectivă. Am ajuns într-o fundătură, cu spatele la zid. Generația mea a eșuat în a face o lume mai bună pentru copiii ei. Cei mai mulți au plecat afară, alții s-au resemnat complet. Ca jurnalist, nu mai simt nici o motivație interioară să lupt. Mi-e tot mai greu să scriu când văd că totul este perfect inutil. N-a contat mai nimic.

2024 – anul prăbușirii noastre. 2025 – anul Rezistenței noastre! (Vladimir Munteanu)

29/11/2024

Acele timpuri de întunecare

 Cu aproape opt decenii în urmă, la 30 decembrie 1947... așa numita "victorie a poporului" avea să fie îngenuncherea lui. Au urmat zeci de ani de umilire a spiritului unor întregi generații, de asuprire a oricărei libertății de judecată și de exprimare, de sărăcire și întunecare ... Mulți dintre noi s-au născut în acele timpuri.

Sunt în istoria universală și a acestui popor, ca parte a ei, momente de răscruce - când aerul respirat e toxic și privirea se încețoșează, când greața de lumea din jur te sufocă, e nevoie atunci de tărie de caracter, de judecată limpede - cât timp o alternativă încă există: poate una îngustă, abruptă, grea, una nedorită... Dar salvatori providențiali nu există! Asta ne spune istoria, noi ne suntem singurii salvatori, când orbirea generală amenință. Sunt "mulți" care uită. Sunt "mulți" care cred în salvatorul providențial, unul care vine din adâncul nebulos al tulburării unei societății, dar era acolo demult și își pândea momentul. "Alegerea" celor "mulți" ne-ar putea duce înapoi, înainte de decembrie 1989, când atâția tineri necunoscuți s-au jertfit pentru libertatea noastră de a alege, în mod conștient și responsabil, azi. Sunt "mulți" care au uitat. Vom fi doar alte generații care își vor distruge viitorul, și nu vom mai putea da vina pe părinții noștri. Copiii copiilor noștri însă o vor face. Sunt multe feluri de manipulare, dar cea psihologică, emoțională a maselor de oameni încremenite în convingeri naive, care nu sunt ale lor în mod natural, e cea mai periculoasă! Starea noastră este firesc să fie acum una de frământare, de grijă și nu ne putem permite să ne liniștim, când pericolul e atât de mare!
Reiau acest fragment postat acum câteva zile, pentru o mai mare limpezire a oricărei judecăți: „Un om „cu convingeri“ nu este neapărat cineva care cunoaşte realitatea sau se cunoaşte pe sine. El pur şi simplu se identifică extatic cu reprezentările
constante, puternice din mintea lui şi îşi face din ele
ghid în viaţa practică, instrument persuasiv în relaţia cu ceilalţi. Consecvenţa lui nu se bazează pe o coerenţă argumentată, ci pe procesul psihologic, inconştient, de fuziune cu propriile certitudini." "El este literalmente ceea ce crede, iar ceea ce crede nu trebuie să fie confirmat nici prin adeziuni exterioare,
nici prin testări diferite ale certitudinilor lui pentru
a rămâne consecvent. Consecvenţa de acest fel – ca încremenire în certitudini neverificate – este marea „calitate“ a ignoranţilor şi fanaticilor.” (Vianu Mureșan, Hyperion 10-11-12)

10/08/2024

Sapere time!

Kant credea că epoca lui nu era „luminată”; dar, optimist, spera că se afla totuși în proces de „luminare”. Similar, putem și noi spune: epoca noastră nu este încă întunecată; dar „luminile” aprinse pe timpuri și mai tîrziu pălesc treptat. Mulți oameni reintră voluntar sub tutelă și nu mai au nici curajul, nici dorința cunoașterii. Preferă ignoranța. Deviza timpului: „Sapere time!”. („Teme-te să știi!“)

Andrei Cornea

https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/situatiunea/ce-este-intunecarea-2343767.html

09/08/2024

Toți știau

În detaliile ieșite la iveală cu ocazia anchetei privind curățenia de primăvară din Pantelimon, m-a lovit o sintagmă Tv – toți știau. Una dintre doctorițele implicate este poreclită Doamna cu Coasa. Cum de o porecliseră așa? Fiindcă știau. Cadre medicale și pacienți știau.


Chiar și eu știam. Cunoștința mea internată la Fundeni a auzit cadrele medicale discutând că nu-i vor mai da ceva, nu știu ce, ceva vital. I-a spus soției că s-a terminat fiindcă nu i-l mai dau. A mai dus-o două sau trei zile. Știam și eu, deci. Care or fi criteriile care despart viața de moarte? Starea pacientului? Știu ei ce are de gând Dumnezeu? Sau poate o corelare pecuniară între starea pacientului și valoarea acestuia


.........................................................................................................................................................


Vă mai întreb ceva. Ați citit despre cazuri declarate pierdute, aflate în comă, care și-au revenit după foarte mulți ani? Ați auzit despre vreunul singur în România?


Cred că este unul din blestemele care apasă asupra României. Faptul că am știut totdeauna, faptul că știm și acum, toți știm. Simulăm mirarea, consternarea, greața, dar știm. Și nu mă refer doar la porcăriile ultimilor 35 de ani. Mă refer la tot ce s-a întâmplat în ultimii 80 de ani. Unii dintre cei mirați, consternați, îngrețoșați au fost/sunt complici. Există o limită a cunoașterii, a faptului că știi, care te disculpă?


Dumneavoastră, chiar nu știți?

02/08/2024

RIP Constantin Preda

Unde s-a dus lumina

zilei de ieri?

poate-au bătut-o în cuie

niște dulgheri

 

poate-au bătut-o în cuie

poate au tras-o la rindea

poate s-a ascuns în plumbul

ploii din inima mea

 



poate nici n-a fost

sau a fugit în pădurea de arțari

oare-au bătut-o în cuie

niște tâmplari?

 

unde s-a dus

din zori spre seară?

poate-au acoperit-o albinele

(în stup), cu ceară

 

unde s-a dus lumina

zilei de ieri?

poate-au bătut-o în cuie

niște dulgheri



Constantin Preda


22/07/2024

Furtuni severe

 Meteorologii au precizat (după potop, fără a prognoza) că ploaia record de marți s-a datorat celor trei furtuni consecutive care s-au abătut asupra orașului.






29/06/2024

Un poet damnat

Anume din specia aceasta face parte Paul Celan, poetul care şi-a întors nu doar numele pe dos (în realitate se numea Paul Ancel, s-a născut la Cernăuţi în 23 noiembrie 1920, şi va ajunge într-o zi de 20 aprilie – să fie o pură coincidenţa: chiar ziua de naştere a lui Adolf Hitler?! – 1970 să se arunce în Sena), ci şi destinul, după ce s-a decis să scrie în limba duşmanilor săi de moarte, germana, nu înainte însă de a fi publicat câteva poeme în limba română, printre care şi Cântec de dragoste – suficient să-l duci la ureche, ca pe-o scoică, pentru a-i desluşi chemarea de sirenă: „Unicul nostru naufragiu, podea străvezie prin care vom privi camera goală de sub camera noastră”! Iar ca lucrurile să fie şi mai limpezi, versul final – „Ne vom întoarce sus să ne-necăm acasă” – pecetluieşte „sticla cu mesaj”, înainte de a o arunca la voia întâmplării (amintesc că într-un discurs rostit în 1958, cu ocazia primirii Premiului pentru Literatură al oraşului Bremen, Paul Celan zicea: „Poezia poate fi, în măsura în care este o formă de manifestare a limbajului şi, ca atare, dialogică prin însăşi esenţa ei, o sticlă cu mesaj, lansată cu convingerea – desigur nu întotdeauna plină de speranţă – că ar putea fi azvârlită, cândva şi undeva, la ţărm, la un ţărm al inimii, poate…” – convingere ce „rimează” cu credo-ul unui alt mare exilat în propria ţară, Osip Mandelstam, despre care soţia sa, Nadejda Mandelstam, scria în decembrie 1966: «Для него стихи и архив не были ценностью, а скорее весточкой, брошенной в бутылке в океан; кто поднимет ее на берегу, тому они и принадлежат…» („Versurile şi arhiva nu reprezentau ceva de preţ în ochii lui, ci mai curând o sticlă cu mesaj, aruncată în ocean; cine o va culege pe mal, aceluia îi aparţin versurile…”). Şi tot în această paranteză se cuvine să amintesc ce scria Jean Starobinski despre vocea lui Paul Celan: „Lege a legănărilor fluide, a simetriilor, a contrastelor: constrângătoare ca geometria cristalului, a suflului, a lacrimii”).


Întâmplarea face ca tocmai aceste câteva versuri ale Cântec-ului de dragoste să formeze un soi de albie în miniatură în care scufundându-se, poetul face o primă „probă de Sena”, pentru ca două decenii mai târziu să i se arunce în braţe (pardon – valuri!), de pe Pont Mirabeau, cântat altădată de marele Apollinaire. Cu doar trei ani înainte de a o face, autorul Fugii macabre îi scria prietenului său Petre Solomon, traducătorul acesteia în limba română: „Mă gândesc la excursia noastră în Carpaţi de acum peste douăzeci de ani. Lia, Lia, înecată, înecată, înecată. Deşertăciune a scrisului” (23.XI.1967). Ce lung avânt trebuie să-şi fi luat poetul, născut pe malurile Prutului – râu ce i-a purtat totuşi noroc (părinţii lui au fost deportaţi peste Nistru, unde au şi murit) –, spre a ajunge, după legea vaselor comunicante, printr-un salto mortale, el însuşi un afluent al Senei!

EMILIAN GALAICU-PĂUN 

Paul CELAN

Cântec de dragoste

Când vor începe şi pentru tine nopţile dimineaţa
Ochii noştri fosforescenţi vor coborî din pereţi, nişte nuci sunătoare,
Te vei juca cu ele şi se va revărsa un val prin fereastră,
Unicul nostru naufragiu,
podea străvezie prin care vom privi camera goală de sub camera noastră;
O vei mobila cu nucile tale şi-ţi voi pune părul perdea la fereastră,
Va veni cineva şi-n sfârşit va fi închiriată,
Ne vom întoarce sus să ne-necăm acasă.

22/06/2024

Era o vreme... să tot mori

 

Alexandru Petria

Ioan Es. Pop, Alexandru Dobrescu, Petre Don și Ion Vianu. Moartea a secerat ca niciodată, ieri și azi, printre literații români. Dumnezeu să-i odihnească!

Liviu Ioan Stoiciu

Cu trei zile înainte au murit și poetul Constantin Gherghinoiu la Brăila și prozatorul scenarist Constantin Stoiciu la București.

Era o vreme de murit
Ceva ce nu s-a pomenit...
Dar unii se-ndărătniceau
să dăinuiască în prostie
sau poate doar se prefăceau
că-s încă vii – sau cine ştie...

Dan Deșliu, Balada vremii de murit

20/06/2024

căci mâine n-are cum fi nicicând mâine

am trecut ani de zile ferindu-mă de acești pensionari

și jurând că nu voi sta niciodată pe băncile

pe care stau ei zi de zi

și n-am stat până-ntr-o seară
când și amărât, și plin de osteneală,
m-am lăsat biruit.

cel care s-așază lângă mine acum
nu mai e vecinul de la doi, care a plecat, săracul,
ci unul cam de-o vârstă cu mine.
i-aș zice: se vede treaba că nici ușorul nu mai e atât de ușor ca ieri

și nici greul atât de greu ca mâine,
dar el se uită-n altă parte,
poate spre propriul trecut,
poate spre propria moarte.

Ioan Es Pop

08/06/2024

Dragoste necondițională

 “Se spune că cel mai greu pe lumea asta este să pierzi pe cineva drag. Pe cineva cu care ai crescut. Pe cineva care te-a învăţat cum să iubeşti. Este, cu adevărat, cea mai dureroasă experinţă a vieţii.

Soţia mea a murit pe neaşteptate. Mi-a oferit atât de multă bucurie! Ea a fost… lumea mea. Acei 16 ani în care i-am fost soţ m-au învăţat dragostea necondiţionată. Până nu e prea târziu, trebuie să vă opriţi din vârtejul cotidianului pentru a le fi recunoscători partenerilor de viaţă. Pentru că totul trece atât de repede… Petreceţi mai mult timp cu soţii/soţiile voastre. Purtaţi-vă frumos. Pentru că, într-o zi, când veţi ridica privirea din telefon, ei nu vor mai fi acolo… Ce am învăţat însă mai presus de orice este să trăiesc şi să iubesc ca şi când ar fi ultima mea zi pe pământ. Pentru că, una dintre ele, chiar va fi. Riscaţi şi trăiţi-vă vieţile! Spuneţi celor dragi cât de mult îi iubiţi. Spuneţi-le zilnic. Nu luaţi nimic de bun. Viaţa merită trăită.”

Pe 16 martie 2009, actrița britanică Natasha Richardson, fiica Vanessei Redgrave, a suferit un accident pe o pârtie de schi pentru începători din Quebec, Canada, în urma căruia a murit două zile mai târziu. Avea 45 de ani și doi copii cu Liam Neeson, cu care era căsătorită din 1994.

„La un moment dat vei fi nevoit să înfrunţi realitatea pierderii. Şi viaţa continuă, zilele se transformă în nopţi şi nopţile în zile până când vei înţelege că niciodată nu va înceta să-ţi fie dor de acel cineva drag care a plecat şi va trebui să înveţi să trăieşti cu acest gol în suflet, cu această permanentă absenţă. Când pierzi pe cineva fără de care nu-ţi puteai imagina viaţa, inima ţi se rupe iremediabil şi niciodată nu vei trece peste tragedie. Nu vei putea uita niciodată. Şi totuşi, cumva, asta este bine. Pentru că astfel va continua să trăiască în căldura inimii tale zdrobite şi tu vei continua să trăieşti chiar aşa, rănit. E ca şi când ţi-ai suci glezna fără să se vindece complet vreodată, dar continui să dansezi, însă o faci uşor şchipătând şi asta nu face decât să adauge profunzime şi autenticitate dansului tău. Oamenii pe care îi pierzi, rămân, de fapt, cu tine. Adu-ţi aminte de ei şi de momentele minunate pe care le-aţi petrecut împreună şi bucură-te de privilegiul de a-i fi avut aproape.”

Toată lumea spune că dragostea doare, dar nu este adevărat. Singurătatea doare. Să pierzi pe cineva doare. Invidia doare. Confundăm toate acestea cu dragostea, dar, de fapt, dragostea este singurul lucru în lumea asta care poate stinge durerea şi datorită căreia te poţi simţi iar minunat. Dragostea este singura care nu doare.”

https://www.catchy.ro/liam-neeson-7-ani-de-dor-continuu

12/05/2024

Victoria lui Nimeni (Nemo)

... una zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și a bunului-simț, toate caricaturizate și evacuate din mentalul colectiv al masei isteric (tele)spectatoare.
O masă în stare de ebrietate ideologică din care cultura reală, elementarele repere morale și însuși Sensul au fost izgonite de activismul șleampăt care huiduie realitatea, siluiește arta, face țăndări ierarhiile și cântă ridicol prohodul planetei căreia i-a crescut temporar temperatura, un simptom manifestat recurent în istoria ei cosmică.
Nemo/ Nimeni. Nu întâmplător, ci expresiv în context.
„Codul” unei uși desenate pe un zid. Destinația oricărei sminteli ideologice.
Un chinuit imn înălțat non-binarității, fluidizării aberante a datului sexualității masculine și feminine, lichidării distincțiilor dintre chipurile binelui & răului și a distincției dintre Adevăr și minciuna numită deconstructivist „post-adevăr”, dincolo de care nu începe vreo superioară libertate, ci doar curtea strâmtă a sordidului.
Relativizarea a tot ce ne onorează ca ființe raționale și ne salvează ca oameni failibili, dar unici ca persoane create pentru a trăi o veșnicie spre care trecem prin episodul morții. Nu doar o meschină viață în care să o facem lată, prostind-ne în fel și chip.
Actualitatea permanentă a uneia dintre cele mai profunde cărți despre cel care truchează realitatea și malformează grotesc ordinea naturală - Partea Diavolului, a lui Denis de Rougemont:
Răul secolului - depersonalizarea/ masificarea.
Marea strategie a Diavolului în timpurile noastre nu se mai sinchiseşte de individ, pentru că acesta a dispărut, ci de mase. Diavolul lucrează en gros.
Kierkegaard a înţeles mai bine decât oricine şi înaintea tuturor principiul diabolic care creează masele:
fuga de propria persoană, dorința de a nu mai fi răspunzător, deci vinovat, şi de a deveni deodată participant la puterea divinizată a Anonimului.
Or, Anonimul are multe şanse de a fi cel căruia îi place să spună:
Eu sunt Nimeni...
Mulţimea este locul de întâlnire al oamenilor care fug de ei înşişi, de ei şi de vocaţiile lor.”

11/05/2024

Suflete zbuciumate

Într-o zi neagră, o dumnică pe care istoria n-a uitat-o, care a lăsat în urmă și destule întrebări, autorul atâtor romane, nuvele și biografii de succes, atât de îndrăgit și de cunoscut, și-a pus capăt zilelor în locuința sa din Petrópolis, Brazilia, unde trăia în exil.Citiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimele-ore-din-viata-lui-stefan-zweig-scriitorul-care-s-a-sinucis-impreuna-cu-tanara-lui-sotie/

În vila albă unde a trăit ani de liniște, aproape de bucuriile naturii, departe de prigoana nazistă, de care fugise încă din anii când Hitler preluase puterea și începuse ofensiva împotriva evreilor, doi soți au ales să treacă la cele veșnice: Stefan Zweig, scriitor notoriu, în vârstă de șaizeci de ani, alături de Lotte, soția lui cu treizeci și trei de ani mai tânără, sprijin de nădejde în destinul lui literar și în mai tot.

În duminica aceea, cei doi „doar s-au plimbat și au scris scrisori”, citim în volumul „Exilul imposibil. Stefan Zwig la sfârșitul lumii” de George Prochnik, publicat la Humanitas. Apoi s-au retras. Pentru totdeauna. Luni după-amiază, când, speriați, au îndrăznit să intre în dormitorul lor, servitoarea și soțul ei au descoperit două cadavre, așezate elegant în pat, unul lângă altul. Și mai mult epistole, la care scriseseră de zor în ultimele zile, când donaseră unele obiecte vestimentare și cărți prietenilor și bibliotecii din Petrópolis. Într-una dintre scrisori, cea mai cunoscută, Stefan Zweig, conservatorul educat la Viena și la Paris, umanistul care deplângea de ani buni declinul Europei, își schimbase locuința de nenumărate ori din cauza naziștilor și își risipise colecția de rarități în cele patru colțuri ale lumii, scria simplu: „Sunt epuizat de lungii ani în care am rătăcit fără să am un cămin. Îmi salut toți prietenii! Fie ca ei să aibă șansa de a vedea zorile după o noapte lungă! Eu, fiind prea nerăbdător, plec înainte.”

Citiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimele-ore-din-viata-lui-stefan-zweig-scriitorul-care-s-a-sinucis-impreuna-cu-tanara-lui-sotie/

16/04/2024

„Mai presus de mine huruie maşina poeziei”

La începutul anilor ’70 ai secolului trecut, am participat, pentru prima dată, îndrumat de profesorul meu de română, Emil Marinescu, la o întâlnire literară la Casa de Creaţie din Iaşi.    Această instituţie era diriguită de doi prozatori: Stelian Baboi – director şi Vicenţiu Donose – metodist. Atunci, privilegiul nu m-a ocolit: aveam să-l văd şi să-l cunosc pe 

Ioanid Romanescu – unul din cei mai autentici poeţi din a doua jumătate a secolului XX. Nu de puţine ori, în acea perioadă, mi-a fost dat să fiu în preajma scriitorilor consacraţi. Am aflat, cu acest prilej, de la Vicenţiu Donose, care conducea conclavul, că Ioanid Romanescu era invitatul de onoare. Interesul de a-l privi mai stăruitor pe scriitor s-a declanşat când am auzit că este născut în Voineştii Iaşilor, tocmai de unde izvorăşte Stavnicul, râul copilăriei mele. Poetul, în acea seară, mi s-a părut că seamănă cu un mongol ce vine mânat de vifor direct de la o alergare de cai. Deşi nu a spus multe vorbe, am fost beneficiarul, împreună cu ceilalţi participanţi, a câtorva lucruri scăpărătoare exprimate de invitat. Cuvintele aveau distincţie şi sonoritate, cu inflexiuni vehemente şi grave. Dulce-amarul din gama tonalităţilor sale, deşi părea neprietenos, transmitea încredere şi siguranţă. Timbrul vocii romanesciene, odată auzit, era uşor recognoscibil. Am convingerea că, acest poet, dacă ar fi recitat chiar şi dintr-un beci, iar auditoriul ar fi fost la suprafaţă, vocea sa inconfundabilă lesne ar fi fost recunoscută. Ioanid Romanescu era parcă mereu trudit de poezie, el s-a născut pentru a fi poet – şi foarte puţin sau deloc altceva; şi-a intitulat, sugestiv, un volum: Poet al uriaşilor. Într-o altă împrejurare, după lectura unor poeme, ne-a lăsat să înţelegem că a fost pentru o noapte străjer la „Capul Horn al Patagoniei din stele”. Scriitorul şi-a marcat cu distincţie semnele şi înfăţişările acute ale vieţii. Prin intersecţiile ei, vectorii poeziei sale au atins glazura spirituală a două mari voci lirice: Esenin şi Maiakovski. Întrucât arealul comun ne-a apropiat, într-o împrejurare mai apăsătoare, m-a rugat să-i angajez o nepoată, care a venit pe capul lui de la Galaţi. Eu lucram la serviciul personal al unei instituţii. Într-o zi, îl văd pe Ioanid că intră în birou şi-mi face semn să-l însoţesc. Vocea îi era gravă şi uşor tremurătoare, cerea solidaritate; se putea deduce că eram obligat să-i angajez nepoata, singura posibilitate de a scăpa de ea. Poetul părea surescitat, într-un continuu neastâmpăr, starea lui de îngrijorare era molipsitoare, fuma ţigară după ţigară. Rugămintea lui Ioanid avea urme vizibile de orgoliu şi de umilinţă trucată. Nepoata dormea chiar în patul lui, iar el – jos, pe o saltea improvizată. Poetul Aberaţiilor cromatice m-a convins că trăieşte un sentiment ciudat de neajutorare, deşi, prin gestul său, el încerca să ajute pe cineva. În vreo două luni, nepoata scriitorului a fost angajată pe post de bibliotecar, la o altă instituţie, cu sprijinul unui prieten de-al meu. La vreun an distanţă, mă întâlnesc în grădina botanică cu poetul, însoţit fiind de o frumoasă prezenţă feminină. Cu uşurinţă am dedus că „nepoata” era acum doamna Romanescu. Ne-am despărţit, amintindu-mi că vom merge împreună, peste vreo trei zile, la Întreprinderea Viei şi Vinului Iaşi, ca invitaţi la o întâlnire literară. Au mai fost prezenţi, atunci: Adi Cusin, Silviu Rusu şi Ion Chiriac. Ioanid a citit un poem de dragoste. Vocea poetului, ca şi poezia sa neliniştită, maiestuoasă, vehementă, se asemăna cu a unui comandant aflat în timpul instrucţiei de noapte. În aplauzele sălii, Adi Cusin, voit nedumerit, îl întreabă: „Ioanid, ce fel de poezie de dragoste este aceasta?! După cum ai citit-o mi se părea că îţi iei iubita la bătaie.” Aşa era Ioanid Romanescu: o distinctă natură poetică, melancolică, vulcanică şi nervos-fremătătoare. Calea cunoaşterii misterului acestei naturi este însăşi poezia sa. În versuri declamative şi adevărate poetul îşi întreabă confraţii şi-i atenţionează: „Spuneţi şi voi, poeţi din România, eu v-am incomodat când gloria se împarte?”; „dacă există un mister, singurul mod de a-l cunoaşte e poezia” sau „visez şi – odată cu aburul – iese pe horn o poveste a neamului nostru”. Prin volumele ce poartă pe ele numele Ioanid Romanescu trece fiorul dureros de dulce, care determină vibraţiile, gesticulaţiile şi însemnele înaltului lirism. Ioanid a scris şi a trăit poezia cu pasiune, mai mult: el s-a născut cu stigmatul ei. Numai citind cărţile sale, descoperim această evidenţă. În ce mă priveşte, întind cu mâna din dreptul inimii, pentru acest autor, o ramură de finic. Ea reprezenta pentru romani şi greci triumful şi gloria. Concluzionez: Ioanid Romanescu a fostpredestinat să fie Poetul. 

Nicolae PANAITE

04/04/2024

Am cumpărat o carte

Clara Mărgineanu,
Tg. Jiu, 2015

De ce nu!

Decât un selfie, mai bine o carte. 

Eram la Carrefour Shopping City Mall, Târgu Jiu,

în mijlocul publicului larg, 

acolo unde se cumpără, nu se cumpără...


Clara era cu ochii numai la cărțile ei. 

La sfârșit, am văzut-o apropiindu-se de Carmen: O singură carte s-a vândut. 

    Cine a luat-o? a întrebat curioasă Clara? 

Carmen: Doamna E.G.

A urcat pe scenă. Printre lacrimi, a vorbit despre nevoia de carte. De a citi, de a cumpăra. 

    Nu plecați fără o carte. Și dăruiți-o măcar, ca E. G. Când mi-a cumpărat zece cărți, am            întrebat-o ce face cu ele. Le dăruiesc, mi-a spus. Și cea de azi a dăruit-o. E un moment să        te refugiezi în ea, poate își găsește drum. Fiecare carte are un suflet... sau două: sufletul        celui care a scris-o și sufletul celui care o citește.  

Știa că nu poate conta pe prieteni. Era mai liberă cu străinii. Nu avea încredere în cei cu mulți #prieteni – semn sigur că nu cunoști cu adevărat pe nimeni. 

Trecea repede peste ademeneli, în timp ce căuta un loc pentru gânduri, tot mai departe de oameni. Respira durerea din ce în ce mai greu. Și diminețile. 

https://youtu.be/j7-pkOZ6QZA?si=T9okYC1MTttpxEDr

Eli Gîlcescu





Clara Mărgineanu, Viorel Gîrbaciu, Eli Gîlcescu



02/04/2024

* * *

Gogea's Blog

O paranteză. Arc peste timp. Fără comentarii

Mihail Sebastian, comentînd o anchetă inițiată de Facla (la 27 iunie 1935, în Rampa, adică la aproximativ două luni de la dispariția lui Istrati) putea scrie ignorîndu-l pe Istrati: „nu văd în literatura noastră care este scriitorul atît de tragic, atît de macerat, atît de demonic robit, încît scrisul să fie pentru el un act de salvare, fără de care ar muri!” (sublinierea îi aparține lui M.S.)

Ion Pop, comentînd în Observator cultural (din 3 aprilie 2024) articolul „Ana Blandiana și dizidența imaginară”, din Cotidianul (16 martie 2024), semnat de Mirela Roznoveanu: „Mi se pare că doamna Roznoveanu e încă vie, n-a avut nici o tentativă de autosuprimare și că se simte foarte bine în „a doua viață“, trăită, din 1991 încoace, la New York”.

https://www.cotidianul.ro/mirela-roznoveanu-ana-blandiana-si-dizidenta-imaginara/

https://www.observatorcultural.ro/articol/un-atac-rusinos-si-nedemn/


23/03/2024

RIP Nicolae Manolescu

 

Florin Negruţiu 

L-am avut profesor în anul IV.

Aveam de ales între cursul lui Eugen Simion (la care seria noastră fusese repartizată) și cel al lui Nicolae Manolescu. Mi-am cerut transferul la Manolescu, pentru că “Nicky” era mai liberal, mai civic și mai… anticomunist. În plus, crescusem cu cărțile lui și cu stilul lui inconfundabil, pe care cu toții încercam fără succes să-l imităm.
Așa era pe atunci, când ne permiteam exerciții de admirație.
Cursul lui despre literatura sub comunism mi-a deschis mintea și, într-un fel, m-a ajutat să fiu cel care sunt astăzi.
Nicolae Manolescu a fost un mare spirit și cu siguranță ultimul mare critic literar din timpul vieții mele.
Mai târziu, când ajunsesem ziarist, l-am chemat la un interviu și i-am mulțumit pentru că am avut șansa să-i fiu student.
Îi voi păstra o vie amintire.
Nicolae Manolescu (1939-2024)



Astăzi, ne-a părăsit criticul și istoricul literar, președintele USR, academicianul Nicolae Manolescu. A fost internat vineri de urgență în spital, în urma unui atac cardiac, dar astăzi inima a cedat. Se va scrie mult despre el, cum e și firesc în cazul unui om care a marcat în mod esențial literatura română din ultimii mai mult de 60 de ani, se va scrie despre viața și opera sa, despre controversele în care a fost implicat, despre izbînzile sale literare, nu în exclusivitate literare însă. În primii vreo zece ani post-revoluționari, am avut o relație apropiată și am foarte multe amintiri din perioada aceea, de la revistă, de la PAC, din campaniile electorale, de la diverse evenimente culturale sau întîlniri particulare. În ultimele decenii, a apărut o anumită răcire a relațiilor, o îndepărtare. Nu pot decide acum din pricina cui anume. Nu exclud nici terții din ecuație. Îmi pare foarte rău că a ales, azi, despărțirea definitivă, nu de mine, de literatură, de lume. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace… (Liviu Antonesei)

Este de-o tristețe imensă ca, la moartea unui critic literar de valoare, să se bucure o mulțime de scriitori importanți. Când el este în frigider la morgă, alții să bea de bucurie. Înseamnă că și-a ratat menirea.
Nicolae Manolescu a făcut lucruri admirabile înainte de 1989 și după Revoluție, până a ajuns să se realeagă ilegal ca președinte al Uniunii Scriitorilor, iar ”România literară” a condus-o spre irelevanță, publicându-i doar pe cei care-i cântau în strună.
N-a știut să îmbătrânească decent, fiind orbit de obsesia puterii, a controlului.
Dumnezeu să-l odihnească! (Alexandru Petria)


30/01/2024

Zborul care ucide

Flight 313

un film adevărat, tragic. 

Când un controlor de trafic aerian este suspendat în urma unui incident grav în timpul zborului, soția sa, jurnalist, descoperă o succesiune tulburătoare de mușamalizări care pun profitul peste siguranța călătorilor, datând din 1954.

Un film finanțat de oameni, implicați în această poveste, care doreau acest mesaj. Asta înseamnă că le-a păsat suficient pentru a-și spune povestea de dragul publicului. 

Un film care are suspans, dramă, acțiune, jurnalism îndrăzneț și, poate cel mai important, o cauză (calitatea aerului pe care îl respirăm la bordul avioanelor).

A Dark Reflection (O reflecție întunecată) aduce o lumină asupra secretului murdar al aviației.