27/12/2020

Aici începe Europa

Toate țările europene au administrat “festiv” primul vaccin și au transmis asta la televiziunea publică. e mare sărbătoare peste tot în lume, e o zi istorică pentru știință și pentru colaborarea internațională. așa trebuie privit ce se întâmplă, în această cheie emoționantă.
În Suedia, prima pacienta vaccinată a fost Gun-Britt Johnsson de 91 de ani!
În Germania, Edith Kwoizalla, în vârstă de 101 ani, a fost prima persoană căreia i s-a administrat vaccinul. Foto: Profimedia Images
În Marea Britanie, Margaret Keenan, 90 de ani, este prima persoană vaccinată împotriva COVID. FotoProfimedia Images
În Franța, Mauricette, 78 de ani, o fostă menajeră, prima persoană vaccinată împotriva covid-19.
În Spania, o femeie în vârstă de 96 de ani.
În România, prima persoană vaccinată a fost asistenta medicală Mihaela Anghel, 26 de ani, care lucrează în cadrul Institutului „Matei Balş” de patru ani de zile și a făcut parte din echipa care a preluat primul pacient român confirmat cu virusul SARS-CoV-2, pe 27 februarie 2020.
Vă rog să mai citiți și ce a spus Ciprian Ciocan
"Primul vaccin anti-covid administrat în România în decembrie 2020 ne vorbește despre multe lucruri, dar nu în primul rând despre sfârșitul pandemiei și revenirea la viața dinainte - ceva pe care nu putem fi siguri încă.
Despre optimism
Atunci când vaccinul s-a prefigurat ca soluția pentru ieșirea din criză, cei mai optimiști specialiști vorbeau de un termen de 12-18 luni pentru dezvoltarea vaccinului, apoi despre problemele insurmontabile cu producția și distribuția sa. Cei mai pesimiști vorbeau despre 10 ani. Un realist ca Radu spunea că 9 femei nu pot "livra" un copil într-o lună, dar cumva umanitatea chiar a reușit să bată estimările cele mai optimiste, rezolvând și ecuația științifică și cea financiară și logistică. E o lecție despre cum să ne păstrăm atitudinea optimistă chiar și în cele mai negre momente.
Despre știință
Nici usturoiul, nici rugăciunile, nici măcar fibra socială aproape perfectă a suedezilor nu vor salva planeta de pandemie ci tot cercetarea riguroasă a zeci de mii de specialiști, care probabil dorm în laboratoare de la începutul anului, necunoscuți și tăcuți salvând omenirea prin educația pe care și-au injectat-o în vene de mici copii. La rândul lor, stând pe umerii a milioane de alți oameni de știință din trecut, care au avansat tăcuți cunoașterea cu câte un milimetru în plus de fiecare dată, fără premii Nobel și coperți de reviste, fără zeci de mii de share-uri precum live-urile lui George Simion. Știința plictisitoare și neiubită.
Despre colaborare
De la secventionarea ultra-rapidă a genomului virusului, până la studiile clinice derulate pe mai multe continente și multinaționalele care au oferit primele vaccinuri, globalizarea și colaborarea internațională au dus spre rezultatul de azi.
Despre voluntariat
Chiar dacă ne uităm la vaccinuri ca o mare afaceri Big-Pharma, trebuie să nu uităm că o mare parte din rezultat se datorează și miilor de voluntari din toată lumea care au fost dispuși să sufere efectele secundare al unui vaccin nou pentru a salva milioane de vieți. Ei sunt pompierii care se aruncă în focul epidemiei și alți eroi tăcuți. Cei care refuza vaccinarea chiar și astăzi, după ce milioane au fost deja imunizați, spunând că "nu vor să fie chiar primii" exercită totuși un egoism și o ignoranță specială.
Despre antreprenoriat
Chiar dacă și Pfizer a fost susținut prin precomenzi, cercetarea a fost făcută exclusiv pe fonduri private. Ingeniozitatea, spiritul de competiție și capacitatea de asumare de riscuri specifice culturii antreprenoriale sunt parte esențială din rețetă succesului. Acest termen a fost obținut deoarece a fost livrat de antreprenori, nu de vreo agenție guvernamentala. Totuși colaborarea public-privat a funcționat excepțional.
Despre UE
Chiar dacă actuala campanie e folosită politic, e pe bună dreptate. Uniunea Europeană reușește de data aceasta să ofere o soluție practică și muncită pentru o problemă cu care statele naționale mici s-ar fi luptat cu greu. Pornirea sincronă a vaccinării în toate statele UE este o mare realizare a Bruxelle-ului. Faptul că eforturile autorizărilor, achizițiilor si logisticii au putut fi centralizate și rezolvate eficient atât de rapid este o mare realizare europeană. Aici începe Europa.
Si ar mai fi multe: Pfizer nu a acceptat banii lui Trump care a pierdut alegerile fără vaccinul salvator, cercetătorii sunt emigranți de generația a două din Turcia, o țară scandinavă n-a crezut nici ea că vine vaccinul la timp, dar ce bine că e și europeană..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu