05/12/2020

Cum, când, unde


Mâine dimineață mă duc să votez. Ca la toate alegerile de până acum. Am înțeles că lumea iar e sictirită de vot. Aș zice că lumea pare sictirită de tot. Cu toate astea n-am să reușesc să mă împac cu ideea că dacă stau acasă "le-am arătat eu lor". De fapt, asta așteaptă unii dintre ei. Să stăm acasă. Ca să fie puțini acolo. Să nu fie reprezentativitate. De aia au și făcut alegeri într-un singur tur, de ajungea primarul să nu reprezinte decât pe 30 la sută din votanți.
Mă duc mâine la vot pentru că votul este ca semnătura pe un contract. Ăla pe care îl fac cu politicianul pe care îl votez. O să ziceți că ei nu-și respectă contractele. Poate, dar dacă nu ai contract nu prea poți să te plângi. E ca și cum ți-ai vândut casa fără acte și ești supărat că n-ai primit toți banii. Votul de mâine e cel mai important. Pentru că e votul pentru Parlament.
Parlamentul ăla în care în ultimii patru ani s-au măcelărit legile justiției pentru că nu le-a mers cu ordonanțele date noaptea. Parlamentul ăla a fost așa și pentru că am stat acasă. Iar dacă țara asta a ajuns o junglă a nepăsării și a tuturor posibilităților în care legea e atât de simplu de batjocorit, asta este pentru că nu prea ne-a interesat. Iluzia că putem să trăim și să ne descurcăm singuri nu mai hrănește pe nimeni. Vrem, nu vrem, trebuie să mergem să votăm. Aud asta: toți sunt la fel. În schimb acasă încercăm să ne învățăm copiii că oamenii sunt diferiți și că asta e frumusețea lumii.
Nu sunt toți la fel. Unii sunt hoți, alții mai puțin, unii poate s-ar schimba, altora, puțini, poate chiar le pasă de comunitatea în care trăiesc și vor altceva de la viață decât vila din Pipera, două suvuri în fața ei și alimentarea unui cont offshore. Dacă nu mai credem în asta o luăm razna. Să votăm mâine e și un gest de asanare mentală:) Ce naiba frate, te duci până la secție și votezi.
Dar greul de-abia după aia începe. Ne-am obișnuit ca după fiecare vot să așteptăm în fața televizorului schimbarea aia ca un tsunami. Păi n-are cum să vină. Ultima dată când s-a schimbat ceva în România (în mentalitatea unor oameni) a fost când au ieșit treizeci de mii de oameni în jumătate de oră în Piața Victoriei. Ceilalți s-au repliat și au răspuns în Parlamentul de care erau apărați. Da tot n-au scăpat de pușcărie. O să ziceți că au rămas cu banii. Așa e. E o luptă continuă România asta. Una în care votul dat este ca un soldat rănit pe care un comando trebuie să-l păzească până îl trece dincolo de linia focului. E un război.
Unii cedează, alții câștigă, alții pleacă și mor de dor prin țări străine, alții reușesc să uite. E un război constant. Suntem dezorientați, rătăcim prin ceață pe un front în care nu mai știm unii de alții, cine cu cine, pentru ce luptăm, cum, când, unde.
Războiul obosește. Dar nu ne permitem să-l pierdem. Votul e una din puținele dăți când putem să facem mai mult decât să comentăm pe facebook. E normal să mergi la vot. E absurd să nu o faci. Nu poți fi acum mai dezamăgit decât când ți-ai mișcat curul din casă că aveai de ales între Iliescu și Vadim. Remember that? Da, e frustrant să știi că i-ai pus în Parlament și ei îți întorc spatele. Dar oare asta nu s-ar întâmpla oricum? Pe de altă parte, dacă îți întorc spatele te poți duce la ușa lor, la parlament. Nu sunt motive reale să nu mergem la vot. Indiferent cât de sceptici suntem. Deocamdată, așa funcționează lumea asta în care trăim.
Am crescut la bloc într-o gașcă de care mi-aduc aminte cu bucurie și acum. Le știu numele pe de rost. Eram uniți. Și fericiți în copilăria noastră din curtea din spate. Dacă ne rugam unii pe alții ceva, făceam cu bucurie. Puteam să trăim unii pentru alții. Eram și cruzi, cum sunt copiii, dar ne ajutam - Auzi, îmi dai și mie geaca ta? - Bă, lasă-mă pe mine să mă dau primu' că tre să plec - Bine, mă - Ține-mi și mie de șase, da? - Da, mă clar. Aveam încredere unii în alții, așa copii cum eram.

Dacă mâine nu vrei să mergi la vot pentru tine, gândește-te că te-a rugat cineva drag. Cineva la care ții. Și votează cu gândul să-i fie bine ăluia. Lasă-te un pic deoparte și du-te și votează pentru cineva la care ții. Nu e simplu, da nici nu-ți cade mâna. 


11 comentarii:

  1. Sebastian Lazaroiu

    Ca să fiu sincer, m-am trezit devreme să-mi verific ghetele, dar, stiți cum e, din una in alta, am intrat în ele si m-am nimerit la secția de votare.
    Mai sunt 14 ore si, pe urmă, patru ani. Ieșiți la vot. Moșul îți dă, dar nu-ți bagă în ghete.
    Era ceva lume pentru ora asta. S-ar putea să fim plăcut surprinși cu prezența.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doru Braia

    Se întrevede o perspectivă deloc roză...
    Cu motivații dintre cele mai neserioase, românii îşi bat pur şi simplu joc de soarta şi de țara lor, eschivându-se de la a vota, în cel mai crucial moment din istoria postdecembristă!
    Pentru că acum se împart apele viitorului european, iar dacă România nu va avea o guvernare 100% europeană, stabilă şi puternică, cresc foarte mult şansele ca țara să fie desprinsă din Uniunea la care tot ea a cerut totuşi să adere!
    Astăzi a fost momentul lui "acum ori niciodată"!
    Tare mi-e teamă că românii şi-l aleg pe NICIODATĂ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Narcis Daju, Facebook

    Tocmai am primit rezultatele.
    Nu mai avem munti, in politică. Doar niste dealuri pitice, pe cale să devină podișuri, și văi.
    Partidele din România sunt din ce in ce mai egale cu oamenii din ele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Contează câte partide aflate la limita pragului intră sau nu în parlament. În funcție de asta, viitoarea majoritate PNL-USR+ va fi între 51% și 55% în parlament (cu tot cu minoritățile naționale și fără UDMR), adică în funcție de cât se redistribuie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lucian Mândruță

    Romania plictisita: adevaratul program politic care a castigat aceste alegeri
    Doua treimi dintre romani n-au votat. Asta e cifra cea mai importanta.
    Pentru doua treimi dintre noi oferta de pe piata politica e mai proasta decat aia de la piata propriu-zisa.
    Doua treimi din Romania se poate descurca foarte bine si fara Parlament. Doua treimi din Romania n-a ascultat de ce i-a zis presedintele tarii, nici macar de politete.
    Suntem intr-o criza de leadership, nu politica. Democratia nu e interesanta pentru majoritatea locuitorilor tarii.
    De ce n-au mai votat oamenii in diaspora? Pentru ca au realizat ca se misca 100-200 de km in pandemie pentru 4-5 reprezentanti in Parlament?

    RăspundețiȘtergere
  6. Lucian Mândruță

    De ce n-au votat oamenii la orase? Pentru ca PNL le-a spus ca USR Plus e de rahat. Si viceversa. Si pentru ca presedintele le-a spus ca neaparat trebuie un partid sa fie la putere, ca o sa fie bine si o sa ne scape de PSD.
    Asta intr-un moment in care problemele tarii, de UN AN, sunt gestionate de PNL!
    Bine? Prost? Nu stiu. Stiu insa acum mesajul "sa scapam de PSD" a fost penibil.
    De ce? De ce n-au votat oamenii la tara? Pentru ca, desi sunt la tara, nu sunt prosti. Ei au inteles ca oricine vine nu va schimba nimic pentru ei. De ce? Pentru ca nimeni n-are ce sa le faca mai mult!
    Asta e adevarul! Ce face PNL cu adevarat DIFERIT de PSD? Vorbeste mai rar? Taie panglici cu alta foarfeca? Pune galbeni in loc de albastri? Ce naiba face?
    Show-uri penibile cu inaugurari de drumuri care se strica imediat? Show-uri proaste! Discursuri pompoase scrise de absolventi de Stefan Gheorghiu.
    De ce? Cum am ajuns aici?
    Asta e cand primesti un guvern cadou, la mana a doua. Are si defecte ascunse. Si uite ca s-a stricat in drum!
    Vocile interesante au fost scoase din peisaj. Da, la dreapta. Personajele vii au disparut. Am avut de ales intre politruci si escroci.
    O vorba despre PSD: victoria lor e murdara de sange: cel al oamenilor care si-au riscat viata si nu s-au protejat, asa cum i-au indemnat nenumarate campanii ale stangii si satelitilor ei. Liderii partidului chiar promiteau saptamana trecuta c-o sa dea oamenilor viata libera inapoi. Cum dreacu' o sa faca cu aia morti? Cine sunt ei, Dumnezeu?
    Ah, sa nu uit: mai sunt si naivii. Aia de la USR Plus.
    Pai de ce sa ne mai ducem?
    P.S. Eu am votat. Nu stiu daca nu cumva ultima oara.

    RăspundețiȘtergere
  7. Rodica Culcer

    Sa nu ne plângem: deși imperfecte, rezultatele alegerilor nu sunt catastrofale. Fata de rezultatele din 2016, PSD a pierdut aproximativ 16 procente, PNL a câștigat 9-10 procente, iar USRPLUS aproape ca și-a dublat scorul. Guvernul va fi dat de o coaliție potențial decenta, deși prea numeroasa pentru a asigura reformele necesare. Ne putem întreba desigur dacă dezastrul din justiție va putea fi remediat in Parlament cu UDMR in coaliția de guvernământ. Mai bine ar fi fără ei. Pretențiile PSD de a da premierul sunt basme, nesusținute de Constituție.

    RăspundețiȘtergere
  8. Claudiu Bleont

    Nu sunt de acord cu starea asta de deznădejde apărută după alegeri.
    Excesul sentimental, reacția emotională exagerată ( în teatru denumită trăirism) nu fac decât să tulbure viziunea asupra spectacolului!
    Acest stil de joc (pe scenă sau în viață) denotă lipsă de realism, experiență, maturitate.
    Amatorism.
    Explică apariția unui partid precum AUR.
    Rezultatul acestor alegeri este tabloul psihologic al nostru, cu doar 31 % din populație care își asumă o atitudine, se urcă pe scena și mărturisesc un crez, iar restul .....stând în sală, pendulând între a huidui și a dormi la spectacol.
    Publicul, care este parte componentă activă în arta spectacolului, necesită și el educație, antenament și cultură.
    Are nevoie de Atitudine, Stare de Spirit, Vibrație.
    Aceasta realitate cere Timp și Dedicare, ACȚIUNE, pe scenă cât și în sală.
    Fără lamentari, înapoi în scenă, în rolul pe care îl avem fiecare, reluăm repetiția pentru că spectacolul nu este gata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu mai avem „munți“ în politică. Doar niște „dealuri pitice“, pe cale să devină „podișuri și văi“.
    Partidele din România sunt din ce în ce mai egale cu oamenii din ele. (N.D.)
    Este deja mult mai bine decât în 2016.
    PSD nu va guverna, iar PNL nu își va putea face de cap. (R.C.)

    RăspundețiȘtergere
  10. Sebastian Zachmann

    Bilanțul lui Orban:

    A preluat PNL într-un moment când partidul era la pământ, după șefia Alinei Gorghiu.
    A câștigat alegerile europarlamentare.
    A răsturnat Guvernul Dăncilă, când PSD avea încă majoritate în Parlament. Dovadă că PSD a avut majoritate și după instalarea Guvernului Orban.
    A forțat alegerile anticipate, care ar fi trimis PSD în Opoziție cu un scor mult mai mic decât acum. Planul a eșuat din cauza pandemiei.
    A contribuit decisiv la înfrângerea Gabrielei Firea, prin susținerea lui Nicușor Dan.
    A câștigat alegerile locale cu un scor istoric.
    A pierdut alegerile parlamentare. Și-a asumat înfrângerea prin demisie, lucru rar în politica românească.
    Strict politic, Ludovic Orban este cu câteva clase peste toți liderii actuali. Azi a pierdut puterea în partid, dar pleacă la pensie cu fruntea sus.
    N-am avut deloc o relație apropiată cu Ludovic Orban. Ba dimpotrivă. În iarnă, când scriam de înțelegerea PSD-PNL pentru anticipate, m-a numit, arogant, „jurnalist individual care se dă guru în ultima perioadă”. Atunci am vorbit ultima dată. Nu l-am uitat. Nici el pe mine, dovadă că a refuzat să mai facem vreun interviu, deși au trecut două campanii electorale. Însă asta nu-mi schimbă părerea despre politicianul Orban.
    Sebastian Zachmann

    RăspundețiȘtergere
  11. Moise Guran

    Timp de aproape trei ani, cât au fost proteste de stradă, un tip foarte puțin cunoscut a fost aproape de fiecare dată în Piața Victoriei, discret, fără să cerșească atenție sau publicitate, fără să fie înconjurat de fani sau măcar de cunoscuți, fără să strige sau să agite steaguri, un om modest, liniștit și cuminte ca majoritatea corporatiștilor care veneau acolo și stăteau așa, pur și simplu, pentru că ei considerau că e datoria lor să vină și să salveze democrația din România. Deși senator la vremea respectivă, era atât de puțin cunoscut, încât nici jurnaliștii nu prea îl știau și nu-l întrebau nimic. Acel protestatar anonim este acum nominalizat pentru funcția de premier și clasa politică ar face bine să îi acorde votul de învestitură, după ce deja și-a bătut joc de el, nu numai în primăvară, ci și prin cățărarea pe umerii lui și a celorlalți care au ieșit în stradă. Ați înțeles deja, numele respectivului este Florin Cîțu.

    RăspundețiȘtergere