19/11/2019

Într-un cerc vicios


Toți suntem răi. Și noi și ei. Nu ne-am născut așa. Dar într-o lume de ură, nimeni nu mai poate gândi frumos. Nici poezia nu mai e de dragoste. Pare desprinsă dintr-o peliculă horor. În care disprețul unora față de ceilalți e mai mare decât poemul care să lege și să dezlege lucruri mult mai de seamă. Ce exemplu dau celor tineri cei care vremelnic dețin puterea, și se poartă astfel. Cine să mai respecte legile, dacă ei le încalcă în fiecare zi. Cine să mai prețuiască adevărul, dacă noi auzim numai minciuni. E greu, din ce în ce mai greu să-i întorci la normele firești ale bunului simț. N-ar fi mai bine să le limităm prin lege numărul de stagii de deputat, de primar, de europarlamentar. Poate că atunci ar mai exista un pic de rușine, ca atunci când lași locul altcuiva, măcar să fie curat, cu datoriile la zi față de educație, sănătate, pensionari. Urâte apucături se transmit din generație în generație, ceea ce ne afectează. Să vii și să spui atâtea neghiobii nelalocul lor, fără să-ți pară rău, urmărind doar interesul tău. Nu și-a cerut nimeni scuze, nici pentru morții de la Clubul „Colectiv“ din 2015, nici pentru gazarea celor din 10 August 2018. Au fost mulți care ar fi trebuit să facă pasul înapoi. De rușine.
Au politizat totul, până și sindicatele și liderii lor. Mi se pare că au ceva în sângele lor care îi face să uite de partea cui trebuie să fie, nicidecum de partea celor care sporesc diferențele între oameni, cu recompense pentru unii, cu penalizări pentru ceilalți. Și atunci cum să nu fii deranjat de aceste discriminări injuste, că unii au parte de altfel de servicii, fie și medicale, că numai ei ar merita din belșug privilegii peste privilegii, să locuiască în cartiere separate și luxoase, să studieze în clase de elită, să primească îngrijiri în spitale mai dotate.
Cei care nu au posibilitatea să fie încurajați, să aibă șanse aici, pleacă. Pleacă pentru că nu se văd parteneri într-un joc măsluit, prin restricții și bariere. Într-un joc în care contează pilele. Un joc al hazardului.
Știm câți mai suntem? Un recensământ, pe când? Unul care să stabilească numărul celor care mai sunt, al celor plecați sau pe picior de plecare, al celor care nu pot face dovada unui act de identitate, numărul caselor părăsite, în stare de degradare, de care nu se mai interesează nimeni.

E. G.

4 comentarii:

  1. Știm cum trebuie să votăm pe 24 noiembrie... „Dar mai ales cum trebuie să luptăm pentru a ne salva inteligența, spiritul critic și spiritul civic. Adică pentru a ne salva ființa. Să ne călăuzească Descartes: dubito, ergo cogito, cogito ergo sum. Nu suntem nimic dacă nu ne îndoim, nu ne forțăm să supunem faptele unei verificări metodice și nu gândim. Și nu avem nici un rost pe lume ca ziariști dacă nu-i spunem puterii adevărul în față (truth to power). Avem multă treabă!“ (Rodica Culcer)

    RăspundețiȘtergere
  2. Julius Constantinescu

    Drăguț e că, dintre toate întrebările puse aseară celor doi candidați la președinție, românii au reținut una singură: pe cea cu aria cercului. Fiindcă așa e poporul român: poate trăi fără spitale, fără autostrăzi, fără căldură, dar nu poate trăi fără matematică. E tot ce are el mai scump pe lume.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihai ȘORA

    Farmecul subtil al diferenței:
    românii caută expresia „aria cercului“, după cum britanicii, cu al lor Brexit, se întrebau: „What is the EU?“.
    Nimic nu ar putea opri această arzătoare sete de cunoaștere.

    Mergeți la vot, dragi prieteni!
    Altminteri ne vor scoate și din matematică, nu doar din Europa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sergiu Vladescu

    Exista o diferenta in felul in care diaspora vede Presedintele fata de cei din tara. In timp ce "de afara" Presedintele trebuie sa fie sobru, sa aiba prestanta, sa vorbeasca putin si aplicat - ceea ce Iohannis puncteaza, cei din tara vor un altfel de Presedinte: galagios, implicat, "prezent" ... in ce?! In scandalurile din tara. In mocirla generata in mare parte de pesede. Ce invalidare?! E greu de acceptat in tara ca votul a fost "pentru" un asemenea Presentinte... Trebuie, inoculata ideea ca votul a fost nu ptr un asemenea presedinte, ci impotriva pesede. Daca in afara tarii ajungi sa fii si sa gandesti pozitiv, in tara - din nefericire - esti ancorat in negativism. Un vot "impotriva" a fost intre Vadim si Iliescu. Nu cred ca exista o comparatie cu alegerile de acum. Poate doriti o republica prezidentiala?! si de aici frustrarea ?!

    RăspundețiȘtergere