13/11/2019

De fapt... o zbatere

Oameni serioși îi tot dau cu respectarea democrației și cer „dezbatere” între Iohannis și Dăncilă.
Să ne deslușim. Democrație înseamnă vot liber, direct, universal și secret desfășurat în condiții legale. Campania electorală nu are prevederi speciale pentru candidați.
Fiecare e liber să-și facă programul electoral cum dorește. Nu sunt obligatorii aparițiile tv sau emisiunile radio, conferințele de presă, nici chiar întâlnirile cu alegătorii. Respectivul, cu expresia președintelui Constantinescu înainte de turul II 1996, se poate duce la pescuit pe toată perioada campaniei, dacă, în înțelepciunea lui, consideră că așa va obține mai multe voturi. 
Așa-zisa dezbatere finală este, de fapt, o zbatere. „Cetățenii pot astfel să cunoască mai bine ideile candidaților”. Idei și programe, o lae. Fiecare vine cu lovituri sub centură, pregătite de echipa de campanie, pe care se zbate să i le aplice adversarului, spre deliciul publicului, care se uită ca la un meci de box.

3 comentarii:

  1. Sebastian Lăzăroiu

    A rămas discret, taciturn, prefer în continuare să citesc ce-a zis decât să ascult ce spune, dar a fost eficient. Ca să-i judeci mandatul (exceptând primii doi ani, când a bâjbâit, dar toți au bâjbâit la inceput), trebuie să înțelegi contextul general și mai ales puterile adversarului (jumătate la vedere, jumătate în umbră) pe care l-a avut de înfruntat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Florin Negruţiu

    Stilul pesedist în acțiune: manipulare groasă și fake news jegos distribuit masiv de liderii PSD. Și putea Gabriela Firea să nu fie în fruntea diviziei de vânturat gunoiul online? Încep să-i dau dreptate lui Klaus Iohannis: cu acești indivizi mincinoși, atingând ticăloșia, pur și simplu nu se poate vorbi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Andrei Pleșu

    Pe un asemenea fundal, alegătorul român nu mai are decît criterii confuze și pernicioase: capriciul, impulsul visceral și, mai ales, ura. Or, nici un vot nu se poate numi „democratic“ dacă se produce pe bază de ură. Votul democratic e, în condiții normale, expresia bunei chibzuieli, a discernămîntului, a calmului civic. Cei care încurajează alte motivații, cei care întrețin, în rîndul populației, o stare de fermentație isterică lucrează nu numai împotriva democrației, ci împotriva sănătății sufletești a nației, adică împotriva țării.

    RăspundețiȘtergere