24/10/2019

Țara care te lasă să mori

17:27 24.10.2019
Peste câteva zile se împlinesc patru ani de la incendiul din Colectiv. Au murit atunci 64 de persoane. Unele în seara incendiului, altele în următoarele zile. O a 65-a persoană s-a sinucis ulterior. Pentru alte zeci de persoane, rănile mai sunt sau nu vizibile. Dar ele există și vor fi acolo ca să-ți arate că România te lasă să mori. La propriu.

Ai crede că trăiești într-o altă țară decât cea care și-a trimis echipele de intervenție la incendiul din Colectiv? Ai fi naiv să crezi asta. Pune pe listă niște tragedii precum cea de la Caracal, accidentul aviatic din munții Apuseni, accidentul din județul Ialomița. Lista e lungă și poate fi completată oricând. Îți aduc în atenție cinci scenarii în care chiar și acum, la patru ani de la Colectiv și la aproape 30 de ani de la Revoluție, România te va lăsa să mori.




5 comentarii:

  1. Ești principalul responsabil pentru tot ce este acolo. El este șeful absolut a tot ce se întâmplă și acest om, în condițiile în care în mod evident acolo este o debandadă totală, oamenii ăia stau în proporție de 95% de pomană, se învârt de colo colo și sar peste morți. Și în această situație de debandadă, principalul vorbește la telefon. Ca să arate că face vreo treabă. Ce trebuia să facă în secunda aia? Să-și dea haina jos, să se ducă acolo în față și să înceapă să-i coordoneze pe oamenii ăștia necoordonați deloc. Asta trebuia să facă, dacă era un șef adevărat”, a spus Cristian Tudor Popescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Giorgiana Radu

    Zeci de pompieri care se călcau pe picioare fără să facă nimic, răniți cărați, nu pe tărgi, ci mai rău decât în război, pe niște paleți pentru mărfuri, un grosolan cu uniformă și gură spurcată, autorități care-și ascund adevărata pricepere – nu cea pe care o laudă înaintea microfoanelor și a camerelor TV , că s-a intervenit impecabil – aceasta este fața reală și tragică a României, arătată de colegii de la Libertatea. Așa să știm că se procedează, dacă, Doamne ferește, și nouă ni se va întâmpla ceva similar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Celor care au plecat odată cu muzica

    Nu poți să scrii elegii când adevărul intră în carne
    și morții sunt vii teroriștii mai aproape decât nu
    crezi

    plănui să înnoptezi într-o grădină pe lângă chei
    dar autostrada te mână departe spre casa cu livezi
    feline

    pompierii tac fata citește în grădină n-aude focul
    aprins din datorie înjurăturile în soare a fi sau a
    nu fi

    toți arșii merg în pace unde-nfloresc bacteriile
    aurii icoane-n locul salvatorilor colecții de
    stafii

    doamne trimite oștirile tale și nimeni nu va mai
    muri dar pân-atunci îi culcăm în livada cu
    jivine

    le dăm turtă dulce fair trade blestemele se sting
    în blana tigrilor și leoparzilor care se uită la
    noi fix.

    Brândușa Palade

    RăspundețiȘtergere
  4. Virgil Cosma

    Dumnezeu să ne ierte pe noi, nevrednicii rămași vii, cei care am îngăduit nepedepsirea exemplară a vinovaților. Lor, fie-le veșnică pomenirea. Sunt eroii involuntari ai unei noi revoluții, cred că de la ei a început trezirea conștiinței tinerelor generații. Ei, tinerii ăștia entuziaști, sper să schimbe odată țara asta de care până și eu, moșneag patriot, m-am săturat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eugen Iancu, tatăl lui Alex Iancu

    "Colectiv nu este despre iertare. Colectiv este despre corupția din România, despre vina tuturor și, după ce ne-a arătat unde suntem - care este gradul de corupție și de mizerie în societatea românească - ar trebui să fie momentul în care începem curățenia. Curățenia nu poate fi începută decât prin recunoașterea problemelor și prin pedepsirea exemplară. Nu vom opri niciodată corupția și fărădelegea dacă justiția nu va fi dură. Trebuie, o dată pentru totdeauna, să începem să judecăm și să pedepsim. Iertarea va veni pe altă lume."

    RăspundețiȘtergere