17/10/2019

Pădurarul

Lucian Mindruta

Un om cu trei copii a murit ieri in nordul tarii. Padurar. Ucis de hotii de lemne. Avea 30 de ani.
Stirea a facut ceva zgomot pe la pranz. Au intrat in direct la TV sefii de la Romsilva. La mine la radio seful sindicatului, care s-a "felicitat", grotesc, ca a apucat sa cuprinda in contractul colectiv de munca, un salariu minim pentru fiecare din copiii ramasi in urma.
Nu avem de ce sa ne felicitam, domnule Silviu.
Omul s-a dus. E al patrulea padurar omorat in cateva saptamani.
Daca ar fi fost politist, acum probabil ca faptasii erau accidentati mortal intr-o celula. Daca era jandarm, acum era un batalion de testoase in padure, cautand urme...
Daca era politician, probabil ca acum era stare de urgenta si CSAT-ul dezbatea acest act grozav de terorism.
Dar a murit doar un padurar. Viata merge inainte. Klaus e in Japonia, ca se incoroneaza imparatul si nu putea fara el. Barna e pe net cu Caramitru, la damage control, caci nu e nimeni mai important ca ei si usereul miseleste lovit de Rise. Ludovic trage de Tariceanu si de Ponta si de Hunor, cu totii preocupati de tara cat ma doare pe mine in seara asta de ei toti.
In seara asta ma gandesc la omul asta, care a lasat trei copii mici in urma. Al fucking patrulea padurar ucis! De hoti!
Voi realizati grozavia? Asa e in Somalia! Asa e in Medellin! Asa e in Kurdistan!
Si viata merge inainte, caci mortul e departe, in Maramures.
Ucis si de politicenii care au inchis Inspectorul Padurii, dupa care au dat drumul ucigasilor, dupa care..
Dar ucis si de omul simplu care in seara asta isi cumpara caruta de lemne fara acte, dar cu sange, la juma' de pret, intr-un sat la o suta-doua de kilometri de locul crimei. Sau de micul om de afaceri fara firma care deja trage cheresteaua la fierastraul electric, ca maine dimineata ii vin, pe ferite, clientii...
Suntem cu totii complici la moartea acestui om. De la primar la sef de post la sef de stat.
Si-n timpul asta, in Parlament sunt doua legi care scot din proprietatea comuna 1,8 milioane de hectare de padure. Una, initiata de niste pesedisti. Alta, a unui penelist.
E bine, bey. Pe Pamant avem de toate, vorba poetului.
Nesimtire.
Dar si moarte.

Un comentariu:

  1. Alex Nedea

    De trei decenii, politicianul român a lucrat asiduu să creeze mecanismele pentru ca pădurea să fie locul perfect pentru jaf și tâlhărie. El a plantat în pădure sămânța unei mafii care a prins rădăcini adânci și a acaparat instituțiile importante din toată țara. Codrul din România de astăzi e un loc în care regulile sunt inversate. Cine nu fură e anapoda, e trădător. Cine contestă – e inamic, trebuie eliminat.

    În anul 2008, pe când filmam un reportaj despre tăierile ilegale din Munții Neamțului, am fost prins în pădure de hoții de lemn, bătut, sechestrat și amenințat cu moartea laolaltă cu doi inspectori silvici care ne însoțeau. Deși atunci s-a deschis un dosar penal, în 11 ani niciun procuror sau judecător nu m-a chemat la audieri în calitate de victimă. Peste dosarul meu s-a așezat praful, la fel ca peste sute de alte dosare care i-au avut în vizor pe oamenii care ne-au culcat pădurile la pământ. Am întrebat un inspector silvic cu 15 ani vechime în sistem de câte condamnări de hoți de lemne a auzit. Deși omul, funcționar cu simțul datoriei, a făcut sute de plângeri penale, a avut mari dificultăți să-și amintească de un singur om care să fi făcut pușcărie. Îmi spune că în cele mai optimiste estimări, 2% din cazurile de furt de lemn ajung să fie soluționate cu condamnări.

    Așa arată raiul bandiților proiectat de politicianul român. El e autorul unor legi cu tot felul de portițe, puse acolo special pentru a beneficia de ele hoțul, frate de nădejde în campania electorală. El, politicianul român, e vinovatul pentru subdimensionarea gărzilor forestiere care, deși ar trebui să oprească jaful din codri, sunt nevoite să lucreze cu un singur inspector care să facă treaba a trei.

    RăspundețiȘtergere