26/03/2018

Nici o stingere, nici un sfârșit, doar o zi de luni



... și o tristă vestire
dincolo de noaptea când gândurile se amestecă între 1 și 5 am, predispuse la confesiuni sau în căutarea unui drum, altfel, în regăsire și milă creștinească, după Buna Vestire, cea relevată în puritate, bună conviețuire și armonie. 
Că tot una par. 
Și atunci mă ajunge dimineața cu încă un gol sufletesc, încă o zi de luni în derivă, nemeritat de geroasă, când toate dor. Și e prea mult. Și această umbră a morții, prea de ajuns. 
Mai mult decât pot duce, această grea încercare pentru cei care l-au cunoscut pe Viorel Gârbaciu
Doamne! Iartă-mi gândul de azi, dar simt că îmi plâng și propria murire. 
Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Sa, alături de cei drepți. 
Întărește, Doamne, familia! Întărește-ne, Doamne, pe noi și Dă-ne putere să ne ridicăm la înălțimea sa morală! 

Eli Gîlcescu

26 Martie 2018





4 comentarii:

  1. Pompiliu Ciolacu‎ în Viorel Garbaciu
    Târgu Jiu, Romania
    În fiecare dintre noi există o decență și o bunătate elementară. Dumneavoastră, domnule Gârbaciu, ați ascultat de aceste impulsuri și ați înțeles cel mai bine nevoile oamenilor.
    Prin dvoastră am găsit calea potrivită de a-mi îndeplini destinul.
    Marile idealuri sunt simple, și multe se pot rezuma printr-un singur cuvânt, cum ar fi: libertatea; dreptatea; cinstea; datoria; mila; speranța. Asta v-a caracterizat pe dumneavoastră în viață.
    Ați gândit în tăcere, nu ați căutat RECUNOAȘTEREA, Dar ați crezut în imaginație, în puritate, în frumusețea artei, a cărților, a folclorului, dar cel mai mult, în PRIETENIE și în satisfacția datoriei împlinite.
    Dumneavoastră nu ați urmărit succesul, ci v-ați străduit să aveți valoare. Și ați reușit!!!!
    Ați iubit soarele, pământul - glia strămoșească, animalele, ați disprețuit bogăția, v-ați ridicat împotriva prostiei și nebuniei, dedicându-vă munca și câștigul celorlalți, ați urât tiranii...
    Dumneavoastră m-ați învățat că orice lucru trebuie făcut ca și cum viața ta ar depinde de el, și că orice cunoaștere adaugă vieții tale sensuri noi.
    Nu ați putut hotărî cum veți muri, dar ați hotărât cum ați trăit. Sunteți un victorios, ați trăit corect, ați râs adesea, v-ați bucurat de încrederea și dragostea unor oameni de ispravă; care a lăsat in urma lui o lume mai bună, munca de o viață pentru binele făcut artei gorjene.
    Să-ți fie drumul lin, OMULE BUN!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu degeaba ne privea cu ochii care cuprindeau o mare...
    Știa că mai era ceva de spus, iar noi ascultam, ispitiți de prospețimea tinereții sale, fără a-l lăsa să se îndepărteze de sentimentele înălțătoare care îi încălzeau inima, doar știindu-ne aproape. Și azi, mereu, între noi, amintirile vin așa cum trebuiau să fie ziua de ieri, ziua de mâine (Eli Gîlcescu)

    RăspundețiȘtergere
  3. De o bunătate rară. În preajma lui deveneai blând și liniștit. Nu știu de ce, dar mi se părea zâmislit din material trainic. Te învăța cum să-ți domesticești firea. Chiar și lăcomia. Prin felul lui de a fi. Simplu și milos. Ceea ce lua cu o mână dăruia înapoi cu cealaltă.
    Sunt mulți care ar avea ce să-și amintească. Mulți, înaintea mea. Mulți care ar fi putut să-și unească glasurile ca ieri. Când lumea era frumoasă și totul mergea bine. Iar, de sus, un glas de prieten să citească încă o dată ceva despre suflet sau „La braț cu Vilon“.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum 3 ani, in această zi, Gorjul a primit o veste extrem de tristă: omul de cultură Viorel Gârbaciu nu mai era printre noi.
    Viorel Gârbaciu a fost scriitor, fiind autorul a numeroase volume de poezie. El a fost profesor de limba şi literatura română. A ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru Cultură Gorj şi director al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, revitalizând activitatea. I-a susţinut pe meşterii populari şi tarafurile tradiţionale. În perioada în care s-a aflat la conducerea Şcolii a înfiinţat trupa teatrului de păpuşi, Ansamblul „Maria Lătăreţu“ sau grupul „Măriile Gorjului“. Viorel Gârbaciu, a primit, în urmă cu patru ani, „Diploma de Excelenţă” din partea Consiliului Judeţean, un titlu onorific acordat pentru aportul privind promovarea imaginii Gorjului.
    Absența sa din viața culturală din Gorj produce un gol ce nu va putea fi umplut.

    https://www.gorjonline.ro/in-memoriam-viorel-garbaciu/?fbclid=IwAR37jdsg8ODYPomQmn5tGTc89WFP3ExS7KxP5HooRd0ibDoX40J9OMS1yvA

    RăspundețiȘtergere