13/08/2017

Poveste de pe Strada Unirii

Nu ai nevoie în viață decât de o brumă de avere. Restul este pentru a te grozăvi.
Ea n-a apucat nici bruma, n-a prins nici fărâma de dragoste să-i țină de cald sorții. A dat doar peste nepăsarea și  răutatea celor mulți. Oameni orbi și surzi, cu sufletul ferecat. Până și așternutul i-a fost ticălos. Ticălos și locul pentru îndurat! Mereu în voile necuratului, scuturată în bătăi, mereu cerșind câte doi lei, pe ici-pe colo. Era în conflict cu soarta. Trăia în degradare la propriu. Singura bucurie era în fața unui pahar de tărie. Așa își omora viața.
Vorbea rar de necazurile ei. Nu știu dacă le mai simțea. Departe de civilizație, fără lumină, apă, gaze. Fără un ajutor social.
Dar nimeni nu a trecut să vadă ce-i cu ea. Să privească pentru o clipă ce se află îndărătul unor pereți care sunt gata să cadă.
În aceată lume dură, oamenii o ocolesc din cauza unei dizabilități, un retard care ar fi mai mult decât convingător pentru a fi inclusă într-un sistem instituționalizat de supraveghere și tratament. Dar cui îi pasă?
Despre ce a lăsat în urmă, despre sărăcie și slăbiciunile omenești, despre adversități și respingeri, despre normalul anormal, din ce în ce mai greu de definit, de înțeles, despre multe, multe neliniști și nesiguranța zilei de mâine, despre o altfel de lume... dincolo de noi, în curând


Eli Gîlcescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu