22/09/2022

Îmi amintesc de toate




august 2012

Mereu cu grabă, mereu nerăbdător. 
Se simțea cum e mai bine. Și pe toți i-a cuprins cu brațele largi și puternice. 
Bucuria întâlnirii, nimic mai mult să ceară în plus zilelor, anilor, aniversărilor

La primul concurs de poezie „Suflet românesc” – Poiana lui Mihai (august 2012), a câștigat un premiu. 

A urmat Trofeul Arta conversației, în cadrul evenimentului aniversar „Ileana Vulpescu și Infinitul iubirii”, desfășurat la Biblioteca Națională a României (17 mai 2013). 

Atunci l-am pomenit pe Ștefan Afrimescu

Nimeni nu se gândea la ce e mai rău. Îl vedeam zilnic cu câte o postare... apoi dintr-odată, viața a început să-l scuture, chiar să-l doboare, dar a răzbit. Iar poezia i-a devenit mai tristă ca de obicei.


17 mai 2013
A reînflorit în grupul Arta conversației
și nu lăsa nicio îndoială că nu va fi întreținută de cititori fideli.
Doar sufletul tot mai obosit, ros de o boală lăuntrică, se retrăgea tot mai des... până găsea un divin remediu eternelor căderi, îngăduindu-și sieși și cititorilor și câte un amuzament inocent, fără să-l tulbure, cu același aer mărinimos. 

Nu mai era același. Sărea peste zile, săptămâni, luni, iar când apărea, făcea tot ce socotea că se cuvine pentru cititori, și pentru ceea ce iubea mai mult – poezia – după un ritual propriu, pătruns de discreție și bună-cuviință.

L-am invitat la evenimentul concurs „Zbor de vineri” 2022

S-a arătat bucuros și generos, ca de fiecare dată.

Cu toată promisiunea sa, Constantin își dădea seama de realitatea lucrurilor și nu se prea simțea la îndemână, 

pe măsură ce se îndepărta, într-un altfel de zbor, 

în rând cu heruvimii, sortit la veșnicii, 

și cu poarta larg deschisă la cerurile noi.


Drum lin, Constantin Cristescu!


Eli Gîlcescu






2 comentarii:

  1. Stella Anghel
    17 mai 2013

    Constantin Cristescu este un poet adevărat care sacralizează clipa de iubire, pornind de la minunate hierofanii. El face să înmugurească Timpul în interiorul căruia călătorește inițiatic în oceanul alb, spre a găsi câteva brândușe magice din care construiește dansul luminii în iubire. Transcendența lui îmi este dragă, fiindcă are puterea de a păstra iubita pe brațe până amândoi ating idealul din fruntea stelelor și a lunii. El deține secretul de a iubi tainic, ajutat de fecundele flori de nuc, de a transforma amintirea iubirii în cântec plin de fior amețitor.
    Dacă singurătatea în doi ar avea sublimul pe care ni-l transmite cu atât talent, atunci fiecare și-ar dori această stare ca pe un semn al împlinirii absolute.
    Deși nu te-am cunoscut niciodată, citindu-ți poezia, am convingerea că ne leagă lungi destăinuiri într-un salon de lectură.
    Felicitări pentru ceea ce ești, Constantin!

    RăspundețiȘtergere
  2. https://www.botosaneanul.ro/stiri/constantin-cristescu-va-fi-condus-astazi-pe-ultimul-drum-o-ruga-doar-mai-am-cuminte-sa-ma-ngropati-langa-cuvinte/

    S-a stins discret, într-o singurătate sfâșietoare, dar a lăsat în urmă sute de versuri.

    RăspundețiȘtergere