26/01/2018

Țara mea suspendată în gol

Sunt convinsa ca in 2018, cei care conduc azi Romania vor face din marea Unire de la 1918 un carnaval sinistru plin de sarmale, mici si oameni imbracati in opinci si ii, sunt convinsa ca ultimele resurse spirituale ale acestei natii vor fi risipite ( a cata oara?) cu fraze goale de tipul " mandru ca sunt roman". De aceea, am scris o carte. Ea se cheama " Tara mea suspendata" (in gol ) si va aparea in mai. Atat am putut eu fac pentru o tara pe care o iubesc mai mult decat orice pe lumea asta. O iubesc ca pe mama mea, ca pe sora mea, ca pe baietii mei. Cartea mea pentru ea incepe asa:
O grămăjoară de cioburi
Scriam odată, acum vreo zece ani, că România este ca o fată frumoasă și naivă născută la țară, cu care toată lumea se culcă, dar nimeni nu o ia de nevastă. Ea se îndrăgostește și de primul întâlnit și de al doilea întâlnit; ea se îndrăgostește la fiecare alegeri, crezând că, în sfârșit, cineva îi va oferi stabilitatea unui statut și o va respecta.
Ceea ce nu se întâmplă. Și ea continuă să spere, pentru că nu are altceva.
Acum nu mai cred că e doar naivitatea României de vină, sau lipsa ei de educație, sau faptul că e atât de frumoasă, ceea ce s-a întors de multe ori împotriva ei în istorie.
Acum cred că țara asta cu nume de fată, s-a privit de la începutul timpului într-o oglindă care s-a spart și s-a transformat într-o grămăjoara de cioburi. Un ghinion cât pentru un mileniu.
De aceea, toți cei născuți aici, vin pe lume, cu un ciob de oglindă în mâna, în care se taie și sângerează în gol. Zi de zi, se oglindesc în aceeași grămăjoara de cioburi, în care s-au oglindit părinții lor și se vor oglindi și copiii lor. La nesfârșit. Grămăjoara le este și casă și masă și cerul înstelat. Până când vor muri sau vor pleca.
Rana mea, țara mea suspendată în gol, acesta carte îți este dedicată. Și eu continui să sper pentru că nu am altceva.

Anca Mizumschi

13 comentarii:

  1. Oricine mai greşeşte, dar nu te poţi numi profesor bun dacă faci la tot pasul dezacorduri. Şi nici ministru, evident! În acest sens, uimitoarea scrisoare a rectorilor de susţinere în definitiv a imposturii unui om desemnat pentru funcţia de ministru al educaţiei este (profesional, intelectual, etic, moral, educaţional) de o gravitate enormă. (Vasile Baghiu)

    RăspundețiȘtergere
  2. Oreste Teodorescu

    Dacă ii vom lasă pe prostănacii ăștia sa-și bată joc de România, înseamnă ca suntem mai prosti decât ei...o asemenea adunătura de sfertodocți nu se poate numi guvern...se întorc in morminte făuritori României Mari

    RăspundețiȘtergere
  3. Narcis Daju

    Cel mai important proiect național asumat de Iohannis încă de la debutul mandatului său este ”România Educată”.
    După trei ani de mandat, acest proiect e la minus infinit, din moment ce Parlamentul României tocmai a votat instalarea unui agramat ca ministru al Educației.
    Din dreapta, în România, nu vine niciun fel de presiune. De aceea Dragnea si-a permis sa instaleze azi cei mai prosti ministri din istoria acestei țări. De ce i-a sortat așa, pe ales? Pentru ca cel mai prost prim ministru din istoria Romaniei, Viorica Dăncilă, să pară deșteaptă, în mijlocul lor.
    Dacă Iohannis si-ar fi urmat exceptionalul lui slogan - România lucrului bine facut - si daca ar fi facut in fiecare zi cate un singur lucru bun pentru Romania, azi ar avea numai în țară peste 10 milioane de sustinatori infocati, si Dragnea doar intr-un spital de nebuni ar putea instala un asemenea guvern.
    Din păcate, Iohannis e de trei ani mai absent ca regele Mihai, sedat cu morfină, în ultimele zile ale vietii lui.

    RăspundețiȘtergere
  4. CTP: Am văzut o petiție a rectorilor, de susținere a colegului Popa. De ce n-am văzut o petiție a profesorilor de limba română, de respingere a dlui Popa?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti: "Atunci când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îi revine unui universitar care este și rector, iar acesta suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române și ar trebui, mai degrabă, să "pună mâna" pe o carte elementară de sintaxă și de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriașă pentru copiii și viitorul acestei țări, ... ei bine! în astfel de circumstanțe, prezența mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăți sufletești.

    Din păcate sau, cine știe, poate din fericire, constat că nu mai sunt contemporan cu propria mea epocă sau cu timpul vieții mele! Este momentul să ma retrag în liniște și să "îmi cultiv propria grădină” (Voltaire).

    Fără speranță, dar împăcat cu mine însumi,
    Mircea Dumitru"

    RăspundețiȘtergere
  6. Andrei Pleșu

    Pe scurt: la vîrful statului, avem un neîntrerupt spectacol de incompetență, insuficiență mentală, mulțumire de sine, mediocritate! Şah mat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ionut Popescu

    Drama noastră este că toată lumea are dreptate. Și cei care vorbesc de stat capturat, și cei care vorbesc de stat paralel, stat incompetent sau stat condus de agramați. Toate aceste "state" există! Tragedia este că ele nu sunt neapărat tabere opuse, nu au granițe clare, fiecare are conturul fluid, trecerea dintr-unul într-altul se face ușor.
    Procurorul sau ofițerul de informații care sprijină proxeneți, sau polițiști și primari corupți, de unde fac parte? Din statul capturat sau din statul paralel? Judecătorul care condamnă pe probe ridicole, dacă a primit numele vinovatului pe un bilețel, dar nu-l arestează pe cel care dă cu toporul în cap, pe motiv că nu prezintă pericol social, el din ce stat face parte? Magistratul și ofițerul de informații care obțin titluri academice (ca să poată apăra mai bine statul de drept) prin plagiat, la universități conduse de agramați, ei din ce stat fac parte? Politicianul fricos, care nu are curaj să vorbească despre abuzuri, de teamă să nu intre și el în cătarea puștii vreunui procuror, el din ce stat face parte?

    RăspundețiȘtergere
  8. "Nu ai dreptul sa le ceri romanilor sa iasa in strada si tu sa te pleci in fata tatucului de la PSD! Nu-mi dau seama de ce electrosoc are nevoie domnul Iohannis pentru a intelege ca va risca sa ramana in istorie ca presedintele care a privit distant cum Romania e deturnata de pe orbita pro-occidentala", afirma Alexandru Gussi

    RăspundețiȘtergere
  9. Corneliu Coposu:

    "Calităţile de căpetenie pe care le-aş cere eu unui om politic sunt: fermitate în concepţii, iubire pentru adevăr şi refuzul de a tranzacţiona principii."

    RăspundețiȘtergere
  10. Claudiu Pandaru

    Nu doar că a comis o gafă care demonstrază limita vocabularului și înțelegerea precară a limbii, dar a jignit niște români ignorați total de stat și de multe ori ocoliți de societate. Vă mulțumim doamna Dăncilă pentru că ne-ați adus aminte cine suntem: o țară cu o creștere economică de șapte la sută și o scădere necontrolată a bunului simț.

    RăspundețiȘtergere
  11. Augustin Zegrean

    Un judecator trimis in judecata nu mai lucreaza! Asa ar trebui sa fie in cazul tuturor functiilor importante si sa va spun si de ce. Pentru ca acest domn, care ocupa o functie si care se bucura in continuare de prezumtia de nevinovatie, este judecat pentru fapte foarte grave, or el poate sa ia decizii, ar putea sa faca legi, ar putea sa modifice legi etc. De aceea, trebuie sa stea deoparte.

    Daca in final va fi condamnat, ce facem cu toate actele astea care au fost facute de o persoana care era vinovata de fapt?„, a declarat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.

    Mai mult, acesta a subliniat ca trebuie protejate interesele cetateanului de rand.

    „Uitati-va ca in toate tarile democratice in situatii din astea oamenii isi dau demisia, pleaca. E si o cutuma, dar exista si o justificare legala. De exemplu, un parlamentar are dreptul sa propuna legi si s-ar putea ca Parlamentul chiar s-o adopte, iar parlamentarul sa fie condamnat pentru o anumita fapta si legea propusa de el sa vizeze chiar fapta lui.

    Argumentul meu acesta este: trebuie ferita societatea de posibilele fraude pe care persoana in cauza le-ar putea comite. Este un exemplu ca ii aperi interesele cetateanului si nu lasi oameni suspectati de comitere de infractiuni sa lucreze in continuare, sa faca legi, sa faca ordonante sau sa il invete pe prim ministru ce sa faca”, a subliniat fostul presedinte al CCR.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dan Tapalagă

    Cu o cerere de revocare scrisa parca la partid, in studiourile Romania TV, Antena 3 si de ziaristii Luju, cu teme preluate din agenda tuturor suspectilor si inculpatilor din tara sau fugiti peste granita, Tudorel Toader si-a castigat de azi titlul de ministrul borfasilor. In cele 80 de minute de rechizitoriu scremut, cu acuzatii aiuritoare de delict de opinie, defaimarea tarii si alte bazaconii supte din pix, Toader a aruncat Romania de pe harta UE. De azi suntem in mod oficial o tara problema la Bruxelles, care va avea de gestionat un stat controlat oficial de un grup infractional organizat denumit in mod abuziv partid.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ada Bucur

    E ca într-o familie în care se practică violența. El vine acasă și, odată la câteva zile, își ia femeia și îi trage o bătaie. În altă zi îi ia banii pe care i-a dat pentru cumpărături cu o zi înainte sau nu-i mai dă deloc. Deși i-a promis. În altă zi îi spune ce mult îi place de ea dar, asta, în timp ce-i cârpește o palmă, așa, ca să nu uite cine-i șeful. Ea nu mai poate munci, nu se mai poate ocupa de educația copiilor, nici mâncare nu mai poate face. Zilnic trebuie să se gândească la strategii de supraviețuire.

    RăspundețiȘtergere