10/02/2020

Aslı Erdoğan Refuză să Tacă

Admirată pe plan internațional pentru curajul de a critica regimul de la Ankara, scriitoarea turcă Aslı Erdoğan, care trăiește în exil, după ce a făcut închisoare în Turcia, va fi judecată săptămîna aceasta pentru „propaganadă în favoarea unei organizații teroriste”. De fapt, articolele ei cereau dreptate pentru kurzi. Organizația PEN România a făcut un apel către autoritățile turce să înceteze hărțuirea juridică a lui Aslı Erdoğan și a tuturor jurnaliștilor și scriitorilor care își exprimă pașnic punctele de vedere. 


Autoarea din Istanbul ajunsă în inima oraşului Rio de Janeiro ştie cum să te arunce în vârtejul unei metropole a extremelor. Ea respecta perfect o lege nescrisă. Este vorba despre legea ce spune că toate romanele autentice despre Brazilia trebuie să reflecte o imagine suprarealistă, în care splendoarea torid-incitantă a tropicelor flirtează neruşinat cu teama şi violenţa extremă.
Rio devine o junglă unde te afunzi alături de personajul central – tânăra turcoaică pe nume Özgür. În această junglă, ghidat de Özgür, întâlneşti agonia şi extazul, paradisul şi coşmarul. Rio este un oraş în care fiorii sunt provocaţi atât de plăcerile fără limite, cât şi de ameninţările care seamănă cu prădătorii din jungla ce pândeşte dealurile metropolei asaltate de favele.
Oraşul în mantie purpurie poate fi considerat genul de roman care îţi schimbă perspectiva nu doar asupra unui oraş la care viseaza mulţi europeni, ci asupra naturii umane. Îţi vei reseta aşteptările şi opiniile raportate la capacitatea fiinţei umane de a îndura haosul unei lumi noi şi contradicţiile frapante, de nesuportat. Fiecare pagină este un amestec năucitor de frumuseţe şi descompunere. Personajul central îţi devine astfel cel mai bun ghid într-un Rio în care apusurile splendide se ridică nepăsătoare deasupra favelelor în care mizeria nu mai are limite.
Modul în care personajul feminin explorează metropola braziliană devine emblematic şi fascinant. Însă este vorba despre acea fascinaţie bizară faţă de un loc al extremelor. În loc să te inhibe, descrierile urâţeniei provocate de sărăcie te provoacă. Te conving să parcurgi cartea până la capăt, deoarece permit infiltrarea unor informaţii considerate nişte veritabile revelaţii şi a rătăcirilor poetice uimitoare.
Deghizată în personajul feminin ce a părăsit Istanbulul pentru a trăi dezinvolt în Rio, Asli Erdogan depăşeşte ipostaza străinului ignorant. Nu alege un oraş tropical pentru a-i exploata aventuros exotismul. Absolventă a unor studii de antropologie urmate chiar in Rio de Janeiro, Asli Erdogan a înţeles esenţa unui oraş al contradicţiilor. Prin ochii săi descoperim năuciţi un oraş-mozaic – un mozaic de culturi, de religii, de clase sociale, de rase.
Puterea de seducţie a romanului se bazează mai ales pe renunţarea la personajele bine conturate (cu excepţia protagonistei). Nimeni nu poate eclipsa prezenţa copleşitoare a marelui personaj – metropola braziliană. Rio este un oraş ce freamătă de acţiune, însă descrierile îl pot reda cel mai bine.

3 comentarii:

  1. Asli Erdogan, eliberata dupa mai multe apeluri internationale, a devenit tinta persecutiilor si in cele din urma a fost obligata sa ia calea exilului.

    In 2017 i s-a decernat Premiul pentru Pace Erich Maria Remarque, iar in 2018 Premiul Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asli Erdogan

    Eu nu am amintiri foarte bine structurate despre timpul petrecut in inchisoare, asa incat nu pot scrie un jurnal despre asta. Amintirile pe care le am sunt sub forma catorva imagini foarte puternice, de nesters, pe care as vrea sa mi le scot din minte, dar stiu ca nu pot. In jurul acestora e un nor de cuvinte, de mirosuri, de emotii care veneau si treceau. E multa ceata in amintirile mele despre inchisoare, totul e in spatele unui perete de ceata.

    Ma intreb acum daca ar trebui sa continui, asa cum am facut-o pana acum, sa tratez subiectele astea in aceeasi maniera poetica, plina de ceata, metaforica sau poate ar trebui sa incep sa scriu intr-o maniera mai directa, gen carte de memorii, despre experienta mea in inchisoare. E o intrebare la care inca reflectez.

    RăspundețiȘtergere
  3. 14.02.2020

    Un tribunal din Istanbul a achitat-o, vineri, pe scriitoarea turcă Asli Erdogan, în urma unui proces controversat în care era acuzată pentru „activități teroriste”, care a stârnit îngrijorarea comunității internaționale, relatează AFP, preluată de Le Figaro.
    Instanța a achitat-o pe scriitoare de acuzațiile de „încercare de a submina integritatea statului” și „apartenență la un grup terorist” și a dispus renunțarea la acuzații pentru „propagandă teroristă”, transmite corespondentul AFP.

    RăspundețiȘtergere