29/06/2024

Un poet damnat

Anume din specia aceasta face parte Paul Celan, poetul care şi-a întors nu doar numele pe dos (în realitate se numea Paul Ancel, s-a născut la Cernăuţi în 23 noiembrie 1920, şi va ajunge într-o zi de 20 aprilie – să fie o pură coincidenţa: chiar ziua de naştere a lui Adolf Hitler?! – 1970 să se arunce în Sena), ci şi destinul, după ce s-a decis să scrie în limba duşmanilor săi de moarte, germana, nu înainte însă de a fi publicat câteva poeme în limba română, printre care şi Cântec de dragoste – suficient să-l duci la ureche, ca pe-o scoică, pentru a-i desluşi chemarea de sirenă: „Unicul nostru naufragiu, podea străvezie prin care vom privi camera goală de sub camera noastră”! Iar ca lucrurile să fie şi mai limpezi, versul final – „Ne vom întoarce sus să ne-necăm acasă” – pecetluieşte „sticla cu mesaj”, înainte de a o arunca la voia întâmplării (amintesc că într-un discurs rostit în 1958, cu ocazia primirii Premiului pentru Literatură al oraşului Bremen, Paul Celan zicea: „Poezia poate fi, în măsura în care este o formă de manifestare a limbajului şi, ca atare, dialogică prin însăşi esenţa ei, o sticlă cu mesaj, lansată cu convingerea – desigur nu întotdeauna plină de speranţă – că ar putea fi azvârlită, cândva şi undeva, la ţărm, la un ţărm al inimii, poate…” – convingere ce „rimează” cu credo-ul unui alt mare exilat în propria ţară, Osip Mandelstam, despre care soţia sa, Nadejda Mandelstam, scria în decembrie 1966: «Для него стихи и архив не были ценностью, а скорее весточкой, брошенной в бутылке в океан; кто поднимет ее на берегу, тому они и принадлежат…» („Versurile şi arhiva nu reprezentau ceva de preţ în ochii lui, ci mai curând o sticlă cu mesaj, aruncată în ocean; cine o va culege pe mal, aceluia îi aparţin versurile…”). Şi tot în această paranteză se cuvine să amintesc ce scria Jean Starobinski despre vocea lui Paul Celan: „Lege a legănărilor fluide, a simetriilor, a contrastelor: constrângătoare ca geometria cristalului, a suflului, a lacrimii”).


Întâmplarea face ca tocmai aceste câteva versuri ale Cântec-ului de dragoste să formeze un soi de albie în miniatură în care scufundându-se, poetul face o primă „probă de Sena”, pentru ca două decenii mai târziu să i se arunce în braţe (pardon – valuri!), de pe Pont Mirabeau, cântat altădată de marele Apollinaire. Cu doar trei ani înainte de a o face, autorul Fugii macabre îi scria prietenului său Petre Solomon, traducătorul acesteia în limba română: „Mă gândesc la excursia noastră în Carpaţi de acum peste douăzeci de ani. Lia, Lia, înecată, înecată, înecată. Deşertăciune a scrisului” (23.XI.1967). Ce lung avânt trebuie să-şi fi luat poetul, născut pe malurile Prutului – râu ce i-a purtat totuşi noroc (părinţii lui au fost deportaţi peste Nistru, unde au şi murit) –, spre a ajunge, după legea vaselor comunicante, printr-un salto mortale, el însuşi un afluent al Senei!

EMILIAN GALAICU-PĂUN 

Paul CELAN

Cântec de dragoste

Când vor începe şi pentru tine nopţile dimineaţa
Ochii noştri fosforescenţi vor coborî din pereţi, nişte nuci sunătoare,
Te vei juca cu ele şi se va revărsa un val prin fereastră,
Unicul nostru naufragiu,
podea străvezie prin care vom privi camera goală de sub camera noastră;
O vei mobila cu nucile tale şi-ţi voi pune părul perdea la fereastră,
Va veni cineva şi-n sfârşit va fi închiriată,
Ne vom întoarce sus să ne-necăm acasă.

22/06/2024

Era o vreme... să tot mori

 

Alexandru Petria

Ioan Es. Pop, Alexandru Dobrescu, Petre Don și Ion Vianu. Moartea a secerat ca niciodată, ieri și azi, printre literații români. Dumnezeu să-i odihnească!

Liviu Ioan Stoiciu

Cu trei zile înainte au murit și poetul Constantin Gherghinoiu la Brăila și prozatorul scenarist Constantin Stoiciu la București.

Era o vreme de murit
Ceva ce nu s-a pomenit...
Dar unii se-ndărătniceau
să dăinuiască în prostie
sau poate doar se prefăceau
că-s încă vii – sau cine ştie...

Dan Deșliu, Balada vremii de murit

20/06/2024

căci mâine n-are cum fi nicicând mâine

am trecut ani de zile ferindu-mă de acești pensionari

și jurând că nu voi sta niciodată pe băncile

pe care stau ei zi de zi

și n-am stat până-ntr-o seară
când și amărât, și plin de osteneală,
m-am lăsat biruit.

cel care s-așază lângă mine acum
nu mai e vecinul de la doi, care a plecat, săracul,
ci unul cam de-o vârstă cu mine.
i-aș zice: se vede treaba că nici ușorul nu mai e atât de ușor ca ieri

și nici greul atât de greu ca mâine,
dar el se uită-n altă parte,
poate spre propriul trecut,
poate spre propria moarte.

Ioan Es Pop

08/06/2024

Dragoste necondițională

 “Se spune că cel mai greu pe lumea asta este să pierzi pe cineva drag. Pe cineva cu care ai crescut. Pe cineva care te-a învăţat cum să iubeşti. Este, cu adevărat, cea mai dureroasă experinţă a vieţii.

Soţia mea a murit pe neaşteptate. Mi-a oferit atât de multă bucurie! Ea a fost… lumea mea. Acei 16 ani în care i-am fost soţ m-au învăţat dragostea necondiţionată. Până nu e prea târziu, trebuie să vă opriţi din vârtejul cotidianului pentru a le fi recunoscători partenerilor de viaţă. Pentru că totul trece atât de repede… Petreceţi mai mult timp cu soţii/soţiile voastre. Purtaţi-vă frumos. Pentru că, într-o zi, când veţi ridica privirea din telefon, ei nu vor mai fi acolo… Ce am învăţat însă mai presus de orice este să trăiesc şi să iubesc ca şi când ar fi ultima mea zi pe pământ. Pentru că, una dintre ele, chiar va fi. Riscaţi şi trăiţi-vă vieţile! Spuneţi celor dragi cât de mult îi iubiţi. Spuneţi-le zilnic. Nu luaţi nimic de bun. Viaţa merită trăită.”

Pe 16 martie 2009, actrița britanică Natasha Richardson, fiica Vanessei Redgrave, a suferit un accident pe o pârtie de schi pentru începători din Quebec, Canada, în urma căruia a murit două zile mai târziu. Avea 45 de ani și doi copii cu Liam Neeson, cu care era căsătorită din 1994.

„La un moment dat vei fi nevoit să înfrunţi realitatea pierderii. Şi viaţa continuă, zilele se transformă în nopţi şi nopţile în zile până când vei înţelege că niciodată nu va înceta să-ţi fie dor de acel cineva drag care a plecat şi va trebui să înveţi să trăieşti cu acest gol în suflet, cu această permanentă absenţă. Când pierzi pe cineva fără de care nu-ţi puteai imagina viaţa, inima ţi se rupe iremediabil şi niciodată nu vei trece peste tragedie. Nu vei putea uita niciodată. Şi totuşi, cumva, asta este bine. Pentru că astfel va continua să trăiască în căldura inimii tale zdrobite şi tu vei continua să trăieşti chiar aşa, rănit. E ca şi când ţi-ai suci glezna fără să se vindece complet vreodată, dar continui să dansezi, însă o faci uşor şchipătând şi asta nu face decât să adauge profunzime şi autenticitate dansului tău. Oamenii pe care îi pierzi, rămân, de fapt, cu tine. Adu-ţi aminte de ei şi de momentele minunate pe care le-aţi petrecut împreună şi bucură-te de privilegiul de a-i fi avut aproape.”

Toată lumea spune că dragostea doare, dar nu este adevărat. Singurătatea doare. Să pierzi pe cineva doare. Invidia doare. Confundăm toate acestea cu dragostea, dar, de fapt, dragostea este singurul lucru în lumea asta care poate stinge durerea şi datorită căreia te poţi simţi iar minunat. Dragostea este singura care nu doare.”

https://www.catchy.ro/liam-neeson-7-ani-de-dor-continuu