25/08/2019

Vieți plagiate

Și morțile, „chiar dacă se moare cum se trăiește, la nimereală, plagiate, mai în glumă, mai în serios, sau refuzurile vieții, de a-ți vedea numele pe o carte (vezi Serghei Dovlatov), sau un banal drept recuperator, și de aici o întreagă poveste (să nu-i spun proces), cu bune și rele, încurcături, erori, bețe în roate, o întreagă conspirație, în văzul lumii.

Și Dropia. O altă poveste a deportaților. Cea de ieri, tristă, îndoliată.
O viață pe apucatelea, povestită de ai mei, o poveste scăldată în lacrimi, fără ură.  Doar durere ce poartă o pădure pierdută, sau o țară pierdută de o generație risipitoare, neatentă,  răutăcioasă.

În rest, noi ceilalți. Cu ce mai rămâne.


2 comentarii:

  1. Arina Angelescu, Republica

    Știința spune că tendința celor săraci este să rămână săraci, iar a celor bogați să rămână bogați. Tot știința spune că societățile cele mai stabile și prospere sunt acelea în care bogații si săracii sunt în minoritate, iar pătura preponderentă este cea de mijloc. Iar un atribut al acelei societăți este că educația de calitate este accesibilă tuturor. Între starea educației și starea unei nații există o legătură strânsă. Când o țară investește în oamenii ei, ea culege înapoi bunăstarea majorității.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lucia Hossu Longin

    O istorie care nu se învață la școală
    Așezări care s-au opus comunismului
    Deportarea: vieți frânte, ani furați
    Una dintre metodele folosite de Securitate pentru a înfrânge rezistența țăranilor la comunizare era deportarea. Zeci de mii de familii au fost ridicate în toiul nopții și trimise în Bărăgan. În urma lor au rămas case părăsite, averi confiscate și oameni terorizați de frica deportării.

    RăspundețiȘtergere